Kameroen plant een miljoen bomen

Kameroen wil dit jaar een miljoen bomen planten als bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. Minister Elvis Ngolle Ngolle van Bosbouw en Natuur reist momenteel het land rond om mensen bewust de maken van de noodzaak bomen te planten en beschermen.
In het droge noorden van Kameroen zijn al 80.000 bomen gepland in de omgeving van de stad Kousseri. Het noorden heeft te kampen met verlies van oorspronkelijke begroeiing door seizoensinvloeden, overbegrazing door vee, houtkap voor huishoudelijk gebruik, verwoestende branden en stroperij. In de noordelijke Sahelregio gebruikt 97 procent van bevolking hout als brandstof om te koken.
Als gevolg van verschillenden staatsgrepen in buurland Tsjaad, kreeg het noorden ook te maken met een aanzienlijk aantal vluchtelingen die het land extra belastten. Veel veehoeders zijn daarom naar het zuiden vertrokken, op zoek naar weidegrond. In het zuiden van Kameroen is de commerciële houtkap het grootste probleem.
Operatie Groene Sahel
Begin jaren tachtig werden tien miljoen bomen geplant onder het motto van Operatie Groene Sahel. Die aanplant was een poging om de oprukkende woestijn tegen te houden. Het programma werd echter abrupt beëindigd als gevolg van een economische crisis. Wel werden en worden mensen die illegaal hout kappen vervolgd, maar dat kon niet voorkomen dat de woestijn steeds verder zuidwaarts oprukt.
Lokale en internationale ngo’s steunen de nieuwe herbebossingpoging van Kameroen. Het Wereldnatuurfonds (WNF) voert momenteel een herbebossingproject uit met steun van een groot telefoonbedrijf. Het is de bedoeling 90.000 bomen te planten, waarvan ongeveer een kwart fruitbomen. De initiatiefnemers hopen dat de lokale bevolking het belang van de herbebossing inziet, en de nieuwe aanplant beschermt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.