Kameroenese platteland leeft op dankzij zonne-energie

In Kameroen loopt een project om zoveel mogelijk mensen in afgelegen dorpen, die niet op het elektriciteitsnet aangesloten zijn, van zonne-energie te voorzien. Dat moet het ongezonde gebruik van kerosine als energiebron terugdringen.
Zonne-energie wint steeds meer aan belang in de afgelegen dorpen van Kameroen. Dat komt omdat het land grote problemen ondervindt om al zijn inwoners op het nationale elektriciteitsnet aan te sluiten, vooral op het platteland en in de ontoegankelijke berggebieden. “Het is zeer duur en onpraktisch”, zegt Jacques Kamche, ingenieur van het ministerie van Energie.
Van de 30.000 dorpen in Kameroen zijn er slechts 2.000 op het elektriciteitsnet van AES-SONEL aangesloten, de enige netbeheerder in Kameroen. Deze firma was eerst eigendom van de overheid (de Nationale Elektriciteitsmaatschappij), maar werd in 2001 geprivatiseerd. Volgens een studie uit 2006 van het ministerie van Water en Energie maken de meeste mensen op het platteland nog altijd gebruik van kerosinelampen als verlichting.
Het gebruik van kerosine is niet ideaal. Dat mocht Melrine Momo Azeufac ondervinden. „Ik had altijd pijnlijke ogen en mijn hoofd deed pijn van de rook”, zegt de lerares uit Balefock, die nu ook na zonsondergang probleemloos huiswerken kan verbeteren. Haar dorpje kreeg eind 2006 vier zonnepanelen van de landelijke ondernemingsstichting (REF), dat voor zijn project rond zonne-energie 150.000 dollar of 114.000 euro kreeg van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.
De REF wil met zijn project zoveel mogelijk zonnepanelen installeren in dorpen in bergachtige en moeilijk toegankelijke gebieden. Daarmee wil het de levensomstandigheden van de mensen daar verbeteren en de stadsvlucht tegengaan.
Zonne-energie kost echter een aardige duit. In Kameroen is er gemiddeld 750 dollar of 570 euro nodig om een huis uit te rusten met zonnepanelen. De meeste mensen hebben dat geld niet. Dit weerhield de ngo ASAFE er niet van om vier vrouwen naar India te sturen voor een opleiding van zes maanden in de technologie van zonne-energie. Zij zullen naar hun dorpen terugkeren om daar telkens honderd huizen van zonnepanelen te voorzien.
De inwoners van deze dorpen betalen nu drie tot vier dollar per maand aan kerosine. Datzelfde bedrag zullen ze voortaan betalen voor het loon van de projectleiders die kapotte zonnepanelen moeten vervangen en de batterijen vijfjaarlijks moeten vervangen.
Gelijkaardige projecten staan in de steigers in Bolivia, Gambia, Malawi, Paraguay en Zuid-Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.