Kameroense regering onder vuur wegens cholera-epidemie

Een cholera-epidemie heeft in het noorden van Kameroen al 420 dodelijke slachtoffers gemaakt, volgens het ministerie van Gezondheid. De uitbraak zet de spotlights op de inadequate sanitaire voorzieningen, vooral in het noorden van het land.
De regering van Kameroen heeft moeite met het implementeren van een effectieve cholera-strategie, ondanks het feit dat zo’n epidemie met eenvoudige maatregelen te voorkomen is.

Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie in water en voedsel en leidt tot waterige diarree, overgeven en buikpijn. Zo’n zevenduizend Kameroeners raakten dit jaar al besmet met de ziekte. Maatschappelijke organisaties verwijten de overheid gebrek aan daadkracht bij de aanpak van cholera. Ze willen dat er meer geld komt voor sanitaire voorzieningen, schoon water en voorlichting over persoonlijke hygiëne.

Opkomende economie



“De overheid is zich er volledig van bewust welk deel van het land te kampen heeft met cholera”, zegt Honoré Ahmed, programmamanager van hulporganisatie Associatie voor Noordelijke Ontwikkeling. “Er hadden nu al permanente maatregelen getroffen moeten zijn om de epidemie te bestrijden.”

Begin september ware er nieuwe uitbraken van cholera in de twee belangrijkste steden van het land, Yaoundé and Douala. Dat doet twijfels rijzen over de capaciteit van de overheid om de ziekte te voorkomen.

De belangrijkste oppositieleider van Kameroen, Ni John Fru Ndi, leider van het Democratisch Front, haalde stevig uit naar de regering. “Ik begrijp niet dat een land dat verondersteld wordt een opkomende economie te zijn, zijn eigen kinderen laat omkomen door een zorgvuldig georkestreerde afwezigheid van basisvoorzieningen zoals water en openbare hygiëne.” President Paul Biya en zijn regering geven volgens hem te veel uit aan “ontspanningsreisjes naar het buitenland”, terwijl er nog steeds Kameroeners overlijden aan ziekten die te voorkomen zijn.

Armoede



In Kameroen heeft maar één op twintig inwoners beschikking over een toilet. Minder dan een derde van de bevolking heeft beschikking over veilig drinkwater, erkent de minister van Gezondheid, André Mama Fouda. In het noorden van het land is de situatie nog slechter. Patrice Hassana, die als ingenieur werkt in de regio, klaagde daarover in een open brief aan de regering.  “In het Verre Noorden is er maar één toilet voor vierduizend mensen.”
 
Om cholera uit te roeien moet de regering de situatie op het gebied van water en sanitatie verbeteren, maar ook werken aan armoedebestrijding, zegt Yves Kueté Fotié, arts bij de gezondheidscentrum Mokolo in het Verre Noorden. “Armoede is zonder twijfel de belangrijkste oorzaak van de ziekte. Je kunt mensen keer op keer vertellen dat ze hun handen moeten wassen voor het eten, maar als ze geen geld hebben voor zeep, heeft dat niet zoveel effect.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.