Kan Yingluck verkiezingsoverwinning waarmaken?

De Pheu Thai Partij mag zich de overwinnaar noemen van de Thaise verkiezingen. Kopstuk Yingluck Shinawatra was tot twee maanden geleden nog relatief onbekend maar wordt, als alles volgens plan verloopt, binnenkort de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

De Democratische Partij van ex-premier Abhisit Vejjajiva en de Pheu Thai Partij trokken naar de verkiezingen met een bijna identiek programma. Toch staat hun achterban lijnrecht tegenover elkaar. De Democratische Partij wordt gesteund door de royalistisch gezinde elite die anti-Thaksin is en de Pheu Thai Partij heeft aanhangers bij de arme, rurale bevolking. Thailand is al jaren het strijdtoneel voor aanhangers en tegenstanders van Thaksin Shinawatra, die momenteel in Dubai in ballingschap leeft. Dat de Thaksin-aanhangers echter steeds met velen zijn gebleven, bewijst de verkiezingsoverwinning van zijn zus gisteren.

Politieke onrust en onenigheid over wie het land mag besturen, houden Thailand al jaren vast in een geweldspiraal. Vorig jaar vielen in april en mei nog meer dan negentig doden en bijna tweeduizend gewonden toen het leger optrad tegen aanhangers van Thaksin, de Roodhemden, die de straat opgingen om te protesteren tegen Abhisit die met hulp van het leger premier was geworden. Met dat geweld in het achterhoofd was de beveiliging op de verkiezingsdag dan ook maximaal: 170.000 politiemensen waren aanwezig om alles in goede banen te leiden. Met succes, want de verkiezingen zijn vreedzaam verlopen.

Coalitievorming

De partij van Yingluck behaalde in totaal 265 zetels. Vandaag maakte zij bekend dat Pheu Thai een coalitie zal vormen met vier kleine partijen - Chat Thai Pattana, Chat Pattana Phua Pandin, Palang Chon en Mahachon - en samen zullen ze 299 van de vijfhonderd zetels in het parlement bezetten. Dat er nu al een coalitie is gevormd, is opvallend voor een land waarin zoiets normaal pas lukt na langdurige en harde onderhandelingen. De 299 zetels bieden hoe dan ook een extra bescherming voor Pheu Thai.

Leider van de Democratische Partij en ex-premier Abhisit diende vandaag zijn ontslag in als leider van de partij. Hiermee komt hij een eigen belofte na: hij had op voorhand gezegd dat hij zou aftreden als zijn partij er niet in zou slagen om 170 zetels te behalen. Het waren er slechts 159.

Tegenmaatregelen

De overwinning van Pheu Thai staat vast maar de gevolgen zijn onzeker. De Geelhemden, die anti-Thaksin zijn, kwamen tijdens vorige verkiezingsoverwinningen van pro-Thaksinpartijen ook al de straat op om te protesteren, gesteund door het leger dat in Pheu Thai een bedreiging ziet voor de monarchie.

Nochtans lijkt het nu niet zo ver te komen. Volgens de website The Irrawaddy heeft legerleider Generaal Prayuth Chan-ocha op voorhand gezegd neutraal te blijven, ongeacht het resultaat van de verkiezingen. Vandaag herhaalde hij die boodschap door te stellen dat hij de verkiezingsoverwinning van Pheu Thai accepteert. Volgens Asia Times kijkt het leger voorlopig de kat uit de boom maar is het wel klaar om in te grijpen als de monarchie in gevaar is.

Verzoening, corruptiebestrijding en economie

Nu is het vooral afwachten welk beleid Yingluck Shinawatra zal voeren. De Thaislande krant The Nation meldt dat Yingluck op een persconferentie verklaarde dat ze vooral streeft naar verzoening. Daarnaast zou ook corruptiebestrijding en economische vooruitgang prioriteit krijgen. De verkiezing zelf zorgde alleszins al voor een economische boost want de Thailandse beurs opende vandaag met een stijging van 3,21 procent ten opzichte van vrijdag.

Of Yingluck die mooie voornemens ook effectief zal kunnen waarmaken, moet uiteraard nog blijken. Daarnaast blijft het afwachten of ze uit de schaduw van haar broer kan stappen en zelf de touwtjes in handen neemt. Thaksin bleef immers tijdens de hele verkiezingsperiode duidelijk op de voorgrond, tot ergernis van aanhangers van de Democratische Partij. Volgens The Irrawaddy zei Thaksin vandaag dat hij in Dubai blijft maar dat hij Pheu Thai en zijn zus wel zal blijven bijstaan met raad.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift