Kandahar Air Field onder vuur, Belgen betrokken

Bij een raketaanval op Kandahar Air Field landde een projectiel in het Belgische deel van het kamp. België wordt meer en meer betrokken bij de oorlog in Afghanistan.
  • Gie Goris De Belgische verblijfszonde op Kandahar Air Field, afgeschermd met Texas Walls. Gie Goris
Op maandag 15 december, om 19u10 plaatselijke tijd, raakten drie Belgische militairen betrokken bij een raketaanval op de luchthaven van Kandahar toen een projectiel in de basis , meer bepaald in de Belgische logementszone, terechtkwam.
Het projectiel sloeg in op de beschermingswallen die rond de tenten zijn opgericht. Deze lage wallen bestaan uit zogenaamde Texas Walls, betonnen omheiningen in de vorm van een omgekeerde T. Drie militairen gingen voor een medische check-up naar het Canadese hospitaal op de basis, maar mochten na onderzoek terugkeren naar hun eenheid. Twee logementtenten werden beschadigd. De militairen maken deel uit van het Belgische detachement dat sinds begin september met vier F-16 vliegtuigen steun levert aan de ISAF-operatie in Afghanistan.
Het is niet uitzonderlijk dat de Afghaanse opstandelingen -Taliban of strijders van hun bondgenoten Hekhmatyar of Haqqani- raketten afschieten met de bedoeling de militaire installaties op Kandahar Air Field te raken. Het is wel uitzonderlijk dat de Belgische verblijfszonde geraakt wordt, omdat die wat afgezonderd ligt van de grotere concentraties met Amerikaanse, Canadese, Franse, Nederlandse en andere militairen. De aanwezigheid van opstandelingen zo dicht bij de grote militaire basis van Kandahar is opnieuw een teken van de sterkte van de opstand. De voorbije weken toonden die opstandelingen ook dat ze niet alleen op Afghaans grondgebied kunnen toeslaan waar ze willen, maar ook dat ze op Pakistaans grondgebied tot grootschalige en doeltreffende acties in staat zijn -onder andere door de aanvallen op Navo-transporten. Daarbij werden intussen al meer dan honderd vrachtwagens mét cargo vernietigd.
Lees de dagelijkse weblogs die Gie Goris de voorbije weken schreef vanuit Afghanistan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.