Kandidaat van president Fernández verliest in Buenos Aires

De rechtse oppositiekandidaat Mauricio Macri heeft de lokale verkiezingen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gewonnen. De kandidaat van president Cristina Fernández volgde op grote afstand, terwijl in oktober presidentsverkiezingen plaatsvinden. Macri droomt al van de presidentsverkiezingen van 2015.

Mauricio Macri, de huidige burgemeester van Buenos Aires, haalde het gisteren van senator Daniel Filmus, de kandidaat van het Front voor de Overwinning, een centrumlinkse tak van de peronistische Justitialistische Partij van president Fernández.

Macri haalde 47 procent, 20 procent meer dan Filmus, maar omdat geen enkele kandidaat meer dan 50 procent haalde, is op 31 juli een tweede ronde nodig. Macri’s voorsprong is in elk geval groter dan de peilingen hadden aangegeven.

In 2007 stonden Macri en Filmus ook al eens tegenover elkaar in de tweede ronde. Toen haalde Macri 60 procent.

Toekomstige presidentskandidaat

Mauricio Macri is een van de boegbeelden van de oppositie tegen het zogeheten Kirchnerisme, dat in 2003 aan de macht kwam met Fernández’ echtgenoot Néstor Kirchner.
Diverse analisten zien in Macri een toekomstige presidentskandidaat. Volgens Roberto Bacman van onderzoeksbureau CEOP wil Macri “tegen 2015 een referentiepunt van de oppositie zijn.” Als hij het op 31 juli haalt, dan groeien zijn kansen om bij de presidentsverkiezingen van 2015 een centrumrechtse alliantie te leiden, zegt Bacman.

Volgens Rosendo Fraga van het Studiecentrum voor een Nieuwe Meerderheid draait het bij de populariteit van Macri inderdaad om meer dan alleen zijn eigen beleid. Hij wordt vooral gezien als “een opponent van de nationale regering.” Velen hebben meer gestemd voor wat hij betekent dan voor wat hij in de hoofdstad gerealiseerd heeft. “Ze zien hem als het alternatief van de oppositie, een alternatief dat efficiënter is dan de nationale regering. Deze stad heeft altijd tegen de nationale regering van dienst gestemd.”

Macri had dit jaar al met het idee gespeeld om aan de presidentsverkiezingen mee te doen maar in mei zag hij daarvan af omdat hij zijn kansen tegen Fernández niet groot genoeg achtte. In 2015 kan Fernández zich niet opnieuw kandidaat stellen.

Voorsprong van Cristina Fernández

Onder meer door verdeeldheid bij de oppositie heeft Cristina Fernández nog steeds een comfortabele voorsprong voor de presidentsverkiezingen in oktober. Haar dichtste opponent, parlementslid Ricardo Alfonsín van de Radicale Burgerunie (UCR), zou maar half zoveel stemmen als Fernández halen.

Maar in de hoofdstad zou drie op vijf kiezers tegen Fernández stemmen. Buenos Aires is niet alleen symbolisch belangrijk, de hoofdstad vertegenwoordigt ook een zeer hoog stemmenaantal.

Een van de factoren die Fernández stemmen kosten, zeggen analisten, is het recente corruptieschandaal rond de Dwaze Moeders, de moeders van Argentijnen die tijdens de dictatuur verdwenen. De mensenrechtengroep is een belangrijke politieke bondgenoot van Fernández. De voormalige adviseur van de Dwaze Moeders wordt ervan van beschuldigd overheidsgeld voor sociale huisvestingsprojecten naar eigen bedrijven te hebben doorgesluisd.
Filmus was door president Fernández zelf aangeduid om de strijd om het burgemeesterschap aan te gaan in Buenos Aires. Toch bleef ze afwezig in de campagne, zegt Fraga, “misschien omdat ze wist dat haar kandidaat weinig kans maakte, tenminste in de eerste ronde.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.