Karakter

De Nederlandstalige literatuur heeft geen grote traditie in kortverhalen. Dat is jammer, want kortverhalen zijn een aartsmoeilijke format voor de auteur, terwijl ze uitermate geschikt zijn voor de hedendaagse lezer. Zoals de gratis krant gemaakt is om op minder dan twintig minuten uit te lezen –de duur van een langere metrorit of een korte treinrit– zo is een kortverhaal inpasbaar in het ritme van de hyperproductieve en openbaar mobiele lezer.
Wie toch nog aarzelt, kan zijn of haar geluk al eens uitproberen met de bundel Het boek van andere mensen, samengesteld door Zadie Smith (van het onverbeterbaar sterke debuut Witte tanden, een roman die elk werk- en levensritme verstoorde door zijn omvang en verslavende werking).
De bundel bevat verhalen van niet minder dan 23 auteurs, sommigen zoals Smith wereldberoemd (Edwige Danticat, Jonathan Safran Foer, Colm Toibin, Hari Kunzru), anderen illuster onbekend bij ons (Miranda July, Adam Thirlwell, Chris Ware). Dat is meteen een tweede voordeel van de bundel: je maakt kennis met nieuwe literaire namen en met onbekende facetten van bekende schrijvers. En dan dient Het boek van andere mensen ook nog een Goed Doel.
De verhalen zijn namelijk benefiet geschreven en de opbrengst van het boek gaat naar een organisatie in New York die jongeren tussen zes en achttien jaar helpt hun schrijverstalent te ontwikkelen. Het is die doelstelling die ook de rode draad van de bundel gedefinieerd heeft. Elk verhaal moest rond één persoon worden opgebouwd, rond een “karakter”. De verscheidenheid is daarmee niet uit het boek verdwenen –daarvoor zijn de auteurs en hun literaire credo’s te divers– maar de zeer uiteenlopende verhalen geraken daardoor toch gebonden tot een uitgave met meerwaarde.
Het boek van andere mensen samengesteld door Zadie Smith is uitgegeven door De Bezige Bij. 287 blzn. ISBN 978 90 234 2692 9

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.