Karimov zeker van ‘overwinning’ in Oezbekistan

De Oezbeken trekken zondag naar de stembus om Islam Karimov een derde presidentsmandaat te verlenen. In het land, dat bekend staat om grove mensenrechtenschendingen, is elke vorm van oppositie monddood gemaakt. De internationale gemeenschap kijkt ondertussen ongestoord de andere kant op.
Begin december riep president Islam Karimov de Oezbeken op ‘politieke maturiteit te tonen’ wanneer ze hun stem zouden uitbrengen. Veel zorgen hoeft Karimov zich niet te maken: alle oppositieleden hebben zich teruggetrokken uit de strijd na herhaaldelijke bedreigingen en intimidatie.

Schijnverkiezingen


Toch nemen een onderwijzer, een zakenvrouw en een professor in de rechten het op tegen Karimov. Geen van deze drie presidentskandidaten voert echter actief campagne. Volgens analisten gaat het om schijnkandidaten die de illusie van vrije verkiezingen moeten wekken.
Een reporter van persagentschap Associated Press meldde recent een toegenomen aanwezigheid van politie en veiligheidstroepen in de straten van Tashkent, als waarschuwing aan de bevolking. Het persagentschap en andere internationale agentschappen worden overigens geweerd van de verkiezingen op zondag. 
Karimov is sinds 1991 president en werd in 2000 herverkozen. De verkiezingen werden tweemaal frauduleus bevonden door internationale waarnemers. Hoewel een derde termijn ongrondwettelijk is, werd zijn kandidatuur in november door de centrale kiescommissie goedgekeurd. 

Mensenrechten


Oezbekistan is bekend als één van de meest repressieve Centraal-Aziatische staten dat weinig respect opbrengt voor de mensenrechten. Human Rights Watch bracht vorige maand een rapport uit waaruit bleek dat gevangen herhaaldelijk geslagen. Elektroshocks, verstikking of seksuele vernedering worden gebruikt om bekentenissen af te dwingen of informatie los te krijgen.
Amnesty International wijst erop dat duizenden mensen al jarenlang opgesloten zijn omwille van hun politieke of religieuze activiteiten. Ook in aanloop naar de verkiezingen werden oppositieleiders en dissidenten gearresteerd, geïnterneerd in psychiatrische instellingen of verplicht het land te verlaten.

Olie en islam


Oezbekistan ligt op het kruispunt van belangrijke Islamitische bolwerken als Afganistan, Pakistan en Iran. Ook bevindt het land zich dicht bij de energiereserves van Centraal-Azië. Daarom dingen zowel de VS, Rusland als China om een strategisch bondgenootschap met Karimov.  
Karimov bedient zich meesterlijk van deze situatie. Na 11 september 2001 verminderde de kritiek van Washington op de barbaarse mensenrechtentoestand in het land om toegang te krijgen tot een luchtmachtbasis voor operaties in Afganistan. Toen de VS het echter waagden commentaar te hebben op het bloedbad van Andijan, waarbij het staatsleger in mei 2005 enkele honderden vreedzame demonstranten neerschoot, werden de VS-troepen het land uitgegooid.
Na de rug gekeerd te hebben naar de VS, vernauwde Karimov de banden met Rusland. Dat land had hij enkele maanden eerder de ‘koloniale onderdrukker’ genoemd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.