'Katten, eten en slechte mensen die goede dingen maken'

Een zingende vrouw en een drummende man: het klinkt minimalistisch, maar het zal je hoegenaamd niet onberoerd laten. Het Zweedse duo ‘Wildbirds & Peacedrums’, bestaande uit Mariam Wallentin en Andreas Werliin, brengt een experimentele mix van folk, blues en zelfs een vleugje punk.
  • Wildbirds & Peacedrums Het Zweedse duo ?Wildbirds & Peacedrums?, bestaande uit Mariam Wallentin en Andreas Werliin, brengt een experimentele mix van folk, blues en zelfs een vleugje punk. Wildbirds & Peacedrums
Haar krachtige stem (ze werd al beschreven als de Zweedse incarnatie van Janis Joplin) en zijn onorthodoxe drumtechniek vormen een mantra dat je zonder twijfel in een muzikale trance brengt.
De meeste artiesten die naar het KlaraFestival komen hebben een klassieke muziekscholing. Jullie ook?
Andreas Werliin:
“We maakten allebei al muziek alvorens te kunnen stappen. Vervolgens bezochten we allerlei muziekscholen en maakten we deel uit van verschillende bands. Eerst met vijf mensen, dan met vier, vervolgens drie, om uiteindelijk met z’n tweeën over te blijven. Pas dan vonden we wat we zochten: pure, rauwe kracht.”
Jullie gebruiken enkel zang en drums, wat een heel beperkt instrumentarium is. Hebben jullie ooit overwogen andere instrumenten aan de mix toe te voegen?
Werliin:
“Eigenlijk is de lijst van instrumenten die we toegevoegd hebben al lang: steelpans, zithers, snaarinstrumenten, rhodes piano, marimba, grandpiano, orgel, … Toch komen ze nooit in de weg te staan van de basis: de stem en het ritme. Het gaat erom de kern, tekst of ritme, van een nummer te zoeken. Dat is het fundament waar je op moet bouwen. Als je dat doet, hoef je geen hopen lagen toe te voegen om het geheel krachtiger te maken. Door jezelf te beperken, moet je dieper graven. Maar zo vind je zeer interessante muzikale uitingen.”
Wie of wat zijn jullie voornaamste invloeden?
Werliin:
“Katten, eten en slechte mensen die goede dingen maken.”
Wat staat er op je iPod?
Werliin:
“El Perro del Mar, Durutti Column en Chad VanGaalen.”
Is er iets typisch Zweeds of Scandinavisch aan jullie muziek?
Werliin:
“Nee. Zweden heeft veel nostalgische, koude popmuziek. Wij houden meer van vuur. Nochtans heeft Zweden ook een lange geschiedenis van artiesten die creatief zijn met muziek en een manier vinden om er internationaal mee door te breken. We hebben goede operazangers, een fantastische progressieve scene en bands als ‘The Knife’ die het goed doen omwille van hun originaliteit en onafhankelijkheid. Ik vermoed dat wij Zweden daardoor een groter zelfvertrouwen hebben.”
Voor een gratis optreden van deze boeiende Zweden kan je op 31 augustus om 22.00 uur terecht in Flagey.
myspace http://www.myspace.com/wildbirdsandpeacedrums

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.