Kazachen naar de stembus

Kazachstan trekt vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De Kazachse president Nursultan Nazarbayev kondigde op 20 juni vervroegde verkiezingen aan omdat het parlement wijzigingen in de grondwet had goedgekeurd. De uitslag is nu al bekend.
  • MO* MO*
‘De Nationaal Democratische Partij Nur Otan van president Nazarbayev haalt de meerderheid’, zegt Dosym Satpayev, de directeur van de Risk Assessment Group aan World Politics Review. ‘De vraag rijst welke partij nog zetels zal winnen.’
Aangezien partijen die kans willen hebben op een parlementszetel, een kiesdrempel van 7 procent moeten overbruggen, komen slechts twee partijen in aanmerking om de overige zetels te winnen: de Ak Zhol Democratische Partij van Kazachastan of de Nationaal Sociaal-Democratische Partij (NSDP). De overige vier partijen zijn te klein.

Reclamespotjes


Uit een eerste peiling zou Nur Otan 40 procent van de stemmen halen, de NSDP 24 procent. Ak Zhol zou de kiesdrempel niet halen. Een van de partijmilitanten van de oppositie uitte op BBC News al kritiek op de campagne: ‘We hebben reclamespotjes gemaakt maar geen enkele televisiezender heeft ze uitgezonden, terwijl je enkel avond reclame kon zien voor Nur Otan’.
Momenteel is slechts 1 van de 77 parlementszetels in handen van de oppositie. Om meer democratie in het parlement te loodsen, zijn er via de nieuwe grondwet 107 parlementszitjes te geef waarvan de oppositie er wellicht meer dan een zal veroveren. Kazachstan wil in 2009 voorzitter worden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSVE) en beloofde daartoe enkele democratische hervormingen, bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.
Maar alle grondwettelijke hervormingen worden overschaduwt door een grondwettelijk amendement dat in mei 2007 werd goedgekeurd. Het amendement heeft de beperking op het aantal keren dat een president kan herverkozen worden, geschrapt. De 66-jarige president Nazarbayev leidt Kazachstan sinds 1990 en werd in 2005 herverkozen voor zeven jaar.

Spionage


Uit interne documenten tussen de Kazachse veiligheidsdiensten en president Nazarbayev blijkt nu dat de inlichtingendiensten mogelijk stappen hebben genomen gedurende presidentiële verkiezingen van 2005 om de besluiten van observators van ondermeer de OSVE te beïnvloeden, schrijft de New York Times. De president won dat jaar de verkiezingen met 91 procent van de stemmen.
ICT-expert zetten op de website Radio Free Europe ook vraagtekens bij het elektronische stemmen. Het elektronische systeem zou het voor de autoriteiten makkelijker maken om de stemming te manipuleren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.