Kazachstan profiteert van hoge graanprijzen

Kazachstan, de belangrijkste uitvoerder van graan in Centraal-Azië, profiteert van de wereldwijde stijging van de graanprijzen. Een dubbele meevaller, want Kazachstan verwacht dit jaar een recordoogst van om en bij de 20 miljoen ton. De buurlanden ondernemen pogingen om de broodprijzen binnen de perken te houden, maar die zijn geen onverdeeld succes.
Oezbekistan heeft de winkels verplicht de broodprijzen niet te verhogen, waardoor enkele bakkers hun zaak gesloten hebben uit angst verlies te maken. Turkmenistan probeert meer eigen graan te kweken, maar consumenten lusten de tarwe niet omdat die van inferieure kwaliteit is. Tadzjikistan probeert de broodprijzen, die meer dan verdubbeld zijn de voorbije maanden, in de hand te houden met belastingsverlagingen voor graanproducten en door straffen voor speculatie op te leggen.
De Kirgizische premier Almaz Atambaev heeft het parlement gevraagd meer geld vrij te maken voor de invoer van graan. “De nieuwe wet maakt 11,5 miljoen euro vrij om graan en meel in te voeren uit Kazachstan”, zei de eerste minister volgens de nieuwssite van Radio Free Europe.
De Kazachse president Nursultan Nazarbayev hoopt dat de landbouwindustrie in zijn land maximaal kan profiteren van de prijsstijgingen. “Het geld zullen we gebruiken om ons materiaal te vernieuwen en de productie te moderniseren,” zei Nazarbayev aan het VN-nieuwsagentschap IRIN.
De internationale graanprijzen zijn de voorbije maanden fors gestegen door de slechte oogst in enkele graanproducerende landen, de stijgende vraag naar voedsel en de groeiende biodieselindustrie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.