Kenia bouwt grootste geothermische centrale in Afrika

Kenia start met de bouw van een geothermische centrale, die met een capaciteit van 280 megawatt de grootste op het continent wordt.

  • REUTERS/Thomas Mukoya Een arbeider bij de bestaande geothermische centrale in Olkaria. Met de nieuwe centrale is een investering van 800 miljoen euro gemoeid. REUTERS/Thomas Mukoya

Volgens de Keniaanse president Mwai Kibaki zet de nieuwe centrale Kenia flink op het pad van Vision 2030, het langetermijnproject voor economische ontwikkling.

“Voldoende betaalbare en betrouwbare stroom is van levensbelang voor de uitwerking van die economische blauwdruk”, zei hij. “Dit project betekent een shift van energie op basis van waterkracht naar geothermische stroom.”

De centrale bij Olkaria wordt gebouwd door het staatsbedrijf Kenya Electricity Generating Company, en moet tegen 2014 operationeel zijn. De 800 miljoen euro voor de bouw wordt mee gefinancierd door onder meer de Wereldbank, Franse ontwikkelingshulp en de Duitse ontwikkelingsbank.

LEES OOK

James H (CC BY-ND 2.0)
Als de plannen voor de bouw van zeven nieuwe dammen in de rivier Mara in Kenia worden doorgezet, betekent dat een ramp voor de iconische Serengeti, en voor de gnoes, flamingo’s en zebra&
CC Koning Boudewijnstichting (CC BY-NC-SA 2.0)
Een ontmoeting met drie jonge Afrikaanse tech-ondernemers trekt een streep door alle clichés, van de slechte Chinese ondernemer tot de nood aan gratis dienstverlening.
© CIFOR (CC BY-NC 2.0)
Meer dan vijftig landen hebben sinds deze maand een internationaal verdrag tegen het uitfaseren van kwik geratificeerd. Hierdoor treedt het verdrag binnenkort in werking.
© Will Ruddick
Met zijn imposant cv had William Ruddick het vast in de financiële wereld kunnen maken.