Kenia in Somalië

Sinds oktober 2011 hebben de Somaliërs er een nieuwe buitenlandse troepenmacht bij. Naar aanleiding van kidnappings op westerse hulpverleners en geweldplegingen tegen toeristen en de lokale bevolking in het noorden van Kenia stortten de Kenianen zich voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1963 in een buitenlands militair avontuur.

  • CC US Army Africa Amerikaans generaal David Hogg op bezoek bij de Keniaanse legerschool in Isiolo. De Amerikanen beten eerder hun tanden al stuk op de Somalië, nu gaat Kenia omwille van zijn eigen veiligheid de strijd aan met de Somalische milities. CC US Army Africa

Met Operation Linda Nchi (‘Bescherm de natie’) wil Kenia naar verluidt de strijd aanbinden met Al-Shabaab, de Somalische islamistische groepering die zij als verantwoordelijk zien voor de onveiligheidsituatie in het noorden van Kenia.

Meer dan honderd dagen na de Keniaanse invasie is er nog veel onduidelijkheid over het initiatief. ‘De overheid is niet echt scheutig met informatie, en ze lijkt haar doel constant aan te passen’, zegt Abdullahi B. Halakhe van de International Crisis Group in Nairobi. ‘Daardoor zullen ze op termijn vast komen te zitten in Somalië.’

Stukgebeten tanden

Andere, en sterkere legers zijn de Kenianen al voorgegaan. Zowel de Amerikanen in de jaren negentig als de Ethiopiërs in 2007 hebben hun tanden stuk gebeten op de intussen legendarische Somalische strijders. Beide landen deinsden in de afgelopen jaren dan ook terug voor een openlijke aanwezigheid in Somalië en steunden vooral lokale milities of de troepen van de Afrikaanse Unie.

Daar lijkt vandaag verandering in te komen. De Amerikanen waagden zich eind januari aan een spectaculaire bevrijding van een Amerikaanse en een Deen die in oktober gekidnapt waren. Ze zetten daarvoor het Navy SEAL Team 6 in, dezelfde jongens die Osama bin Laden te pakken kregen. Sinds november zijn ook de Ethiopische strijdmachten terug openlijk aanwezig in het oosten van Somalië. Met de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Mogadishu wil het officiële discours dat Al-Shabaab zo aan alle kanten ingesloten wordt.

Ondanks het feit dat de Keniaanse publieke opinie grotendeels voorstander is van de militaire operatie zou het land volgens Halakhe geen geld hebben om een lange oorlog te voeren. Bovendien worden de Keniaanse Somaliërs sinds de inval nog meer dan tevoren geviseerd en gecontroleerd. Naast belangrijke handelslui en politici zijn de 2,4 miljoen Somalische Kenianen een stemmenbasis die geen van de politiekers met de verkiezingen in zicht tegen zich in het harnas wil jagen.

‘De Kenianen willen het regionale spel van invloedsferen meespelen maar ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken’, zegt Halakhe. De aanbevelingen voor Kenia die hij in een rapport van de International Crisis Group schreef, vat hij kort samen: ‘Maak dat je uit Somalië verdwijnt.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur