Keniaans parlement legt pers het zwijgen op

Het Keniaans parlement heeft een wet goedgekeurd die de staat toestemming geeft om mediahuizen binnen te dringen, zendmateriaal in beslag te nemen of een zender uit de ether te halen. De nieuwe wet moet enkel nog goedgekeurd worden door de president.
Critici vinden dat de nieuwe wet te draconisch is en teruggaat in de tijd. De wet geeft meer macht aan de minister van Binnenlandse Veiligheid om razzia’s uit te voeren op mediahuizen en zendapparatuur in beslag te nemen tijdens de staat van beleg. Ook de minister van Informatie krijgt verregaande macht om elk aspect van de media- en communicatiesector in het land te controleren.

Ondanks groeiende publieke bezorgdheid bleef de regering het wetsvoorstel verdedigen. Informatieminister Samuel Poghisio voert aan dat de overheid niet de intentie heeft om een razzia uit te voeren tegen de media. Hij zegt dat die clausule enkel als veiligheidsmaatregel is opgenomen. “We doen dat niet meer, razzia’s op de media uitvoeren”, zegt hij. “Het is een maatregel die enkel in noodsituaties genomen kan worden.”

Maar de herinneringen aan een raid op de kantoren van de Standard Newspapers en zusterzender Kenya Television Netwerk in 2006 liggen nog vers in het geheugen. Gewapende en gemaskerde politiemannen drongen het gebouw in commandostijl binnen nadat de media grootschalige corruptie door de regering van president Mwai Kibaki hadden blootgelegd.

In 2007 stemde het parlement al een wet die meer overheidscontrole op de media toeliet. De wet verplichtte journalisten om de bronnen van hun informatie kenbaar te maken. Honderden journalisten kwamen toen op straat om te protesteren, en de wet werd later verworpen door president Kibaki.

De wet is enkel een wraakoefening tegen media die de parlementsleden op de vingers tikken voor hun uitspattingen.
Wraakoefening



De media voelen zich ook nu weer sterk bedreigd en voeren aan dat ze gestraft worden omdat ze enkel hun mandaat uitoefenen en het publiek informeren. “De wet is enkel een wraakoefening tegen media die de parlementsleden op de vingers tikken voor hun uitspattingen, parlementsleden die hun eigen salaris alsmaar verhogen en geen belastingen willen betalen terwijl de bevolking hongerig naar bed gaat”, zegt Martin Khafafa, ondervoorzitter van de Media Owners Association. “Het parlement zorgt er nu voor dat de media de Keniaanse bevolking niet langer kunnen informeren of die uitspattingen”.

De media lijken wel een bondgenoot te krijgen in de persoon van eerste minister Raila Odinga, die de president wil vragen om de wet niet goed te keuren. Odinga heeft zichzelf en zijn partij gedistantieerd van de wet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.