Keniaanse marathonlopers overstijgen etnisch conflict

In de aanloop naar de verkiezingen van 2013 neemt het etnische geweld in Kenia weer toe. Marathonlopers proberen de etnische verschillen te overbruggen.

  • Peter Wahwai/IPS Hosea Nailel, Julius Muriuki en Peter Chesang in een loopwedstrijd die de kloof tussen etnische groepen moet helpen dichten. Peter Wahwai/IPS

De Keniaanse lopers Hosea Nailel en Julius Muriuki leerden elkaar vorige maand kennen op een halve marathon en raakten bevriend. Het bijzondere is dat ze afkomstig zijn uit verschillende gemeenschappen in de Riftvallei, die bijna elk verkiezingsjaar zwaar met elkaar in de clinch gaan.

Het bloedigste treffen tussen de etnische groepen van de Kalenjin en de Kikuyu vond plaats na de verkiezingen in 2007 en 2008. Daarbij vielen in heel Kenia 1300 doden en raakten meer dan 600.000 mensen ontheemd, aldus het rapport van een bijzondere onderzoekscommissie.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2013 laaien de spanningen weer op. Ook het etnische geweld neemt weer toe. Op 9 september bijvoorbeeld werden bij een vergeldingsaanval in de Kustprovincie 38 mensen vermoord, onder hen 8 kinderen, 5 vrouwen en 9 politieagenten.

Voor eenheid

De twee getalenteerde lopers hechten weinig waarde aan de etnische verschillen. “Ik heb Muriuku en verschillende andere atleten uit Centraal-Kenia ontmoet op een marathon. We plannen zelfs om samen te trainen. Als atleten zullen we ons talent gebruiken om eenheid te promoten”, verklaart Nailel. Zijn dorp Eldoret in de Noordelijke Riftvallei had ook af te rekenen met het etnisch verkiezingsgeweld in 2007.

Nailel, die in oktober zesde eindigde op de halve marathon van Parijs, overtuigde een groep lopers uit de Noordelijke Riftvallei om deel te nemen aan een wedstrijd in Nakuru, bedoeld om de etnische verschillen te overbruggen in de aanloop naar de verkiezingen in maart 2013.

“Dit soort wedstrijden zullen zeker onze gemeenschappen en uiteindelijk het hele land verenigen: Kenianen staan erom bekend zich samen achter hun sportman of sportvrouw te scharen”, aldus Nailel.

Muriuki, die in Nyahururu in de Centrale Provincie woont, is een aankomend talent. Hij maakte de hele wedstrijd lang een sterke indruk, maar het was uiteindelijk Nailel die als eerste eindigde. Muriuki was vierde. “Het zijn fantastische lopers”, zegt hij over het team van Nailel. “Ik kijk ernaar uit om hen bij de volgende wedstrijd terug te zien.”

Voor vrede

Nailel en Muriuki hopen dat lopen zal helpen om de verschillen tussen hun etnische groepen te overstijgen. “Het was zeer bemoedigend om te zien dat inwoners van Nakuru ons langs de weg stonden aan te moedigen.” Muriuki is het daarmee eens. “Het was de eerste keer dat we met zoveel atleten samen waren, en het zou fantastisch zijn als zulke evenementen jonge mensen van verschillende gemeenschappen blijven samen brengen.”

De secretaris-generaal van de Keniaanse Atletiekvereniging, David Okeyo, noemt sport een zeer praktische manier om bruggen te slaan tussen de gemeenschappen. “Er zijn honderden jonge lopers uit verschillende etnische groepen die meer kunnen doen dan enkel lopen: ze kunnen gemeenschappen dichter bij elkaar brengen.”

“De marathon is een grote stap vooruit in de richting van duurzame vrede onder de gemeenschappen van Nakuru en de Riftvallei. Het heeft verschillende culturen samengebracht op een belangrijk moment, in de aanloop naar de verkiezingen”, vindt ook Michael Kagika, districtscommissaris van Noord-Nakuru.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.