Keniaanse marine bereidt aanval tegen al-Shabaab voor

De Keniaanse marine heeft de Somalische havenstad Kismayo beschoten. De aanval kadert in de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom) en zou een voorbereiding zijn voor een inval met grondtroepen van de AU. Kismayo is een strategische havenstad voor al-Shabaab, de rebellengroep die banden zou hebben met al-Qaeda.

  • UN Photo/Stuart Price Het onder vuur nemen van de havenstad Kismayo zou een voorbereiding zijn op een inval met grondtroepen van de Afrikaanse Unie. Kismayo wordt op dit moment gecontroleerd door de islamitische rebellenbeweging al-Shabaab. UN Photo/Stuart Price

Veel inwoners van de havenstad zijn intussen al gevlucht naar de hoofdstad Mogadishu of naar de grens met Kenia. Militanten van al-Shabaab hadden dit nochtans verboden, maar het vooruitzicht op een straf hiervoor, lijkt voor de bevolking minder erg dan de nakende oorlog tussen al-Shabaab en de Keniaanse troepen. Volgens de inwoners proberen de rebellen hun posities terug in te nemen.

Kolonel Cyrus Oguna, woordvoerder van de Keniaanse troepenmacht, zegt dat de grondtroepen nu snel de stad zullen bereiken en dat het niet lang zal duren voor de stad ingenomen wordt. ‘Al-Shabaab doet er alles aan om ons te vertragen, maar ze zullen ons niet stoppen. We weten dat dit geen gemakkelijke klus zal worden. Wij zijn echter voorbereid op slachtoffers. Dat is de prijs die onze dappere soldaten bereid zijn te betalen.’, aldus de kolonel.

Strategisch belangrijk

Kismayo vormt een belangrijke havenstad voor al-Shabaab, zowel financieel als voor de toevoer van wapens en andere middelen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties (UN), verschenen in juni, heeft de export van houtskool vanuit Kismayo en Merca de moslimgroepering al miljoenen dollars opgeleverd. De UN had nochtans een verbod uitgevaardigd om houtskool te verhandelen met Somalië. De Verenigde Arabische Emiraten en Saoudi-Arabië worden er echter van verdacht dit verbod te negeren.

Kenia stuurde in oktober vorig jaar al troepen naar Somalië, omdat Al-Shabaab de veiligheid van Kenia in het gedrang zou brengen. De Keniaanse troepen behoren sindsdien ook tot de troepenmacht van de AU. Vorige maand moest al-Shabaab al de controle over Merca, de derde grootste havenstad na Mogadishu en Kismayo, afstaan aan de AU en de overheidstroepen. De moslimorganisatie verliest dus terrein, maar behoudt nog steeds controle over grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië.

Presidentsverkiezingen

De aanval vindt plaats met op de achtergrond de voorbereidingen op de presidentsverkiezingen in Somalië. Deze stonden gepland binnen het vredesplan van de Verenigde Naties (UN). De verkiezingen zullen doorgaan op 10 september. Dan zullen de parlementsleden een opvolger kiezen voor huidig president Sharif Sheikh Ahmed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.