Kenianen blij met Virginvluchten Londen-Nairobi

Toeristen naar Kenia brengen en Keniaanse snijbloemen naar Europa vliegen. Dat is zowat het business plan achter de verbinding Londen-Nairobi die Virgin Atlantic op 2 juni opende. Virgin-baas Richard Branson werd onlangs als een held ontvangen op de internationale luchthaven van de Keniaanse hoofdstad.
Op 2 juni maakte de “Madam Butterfly”, een Airbus A240-300 van Virgin Atlantic, voor het eerst kennis met het tarmac van de Jomo Kenyatta International Airport. Virgin-baas Richard Branson poseerde even in de voor hem typische stijl op een vleugel voor de fotografen om vervolgens aan de pers uit te leggen waarom zijn maatschappij na Kaapstad, Johannesburg en Lagos een vierde bestemming in Afrika opent.
Virgin haalt in de eerste plaats een deel van het toeristenverkeer naar een bijzonder fotogeniek stukje Afrika binnen. In de Londense metro loopt momenteel een grote affichecampagne waarin Kenia als vakantiebestemming wordt aangeprezen. Het toerisme in Kenia is momenteel in volle expansie. In het eerste kwartaal van 2007 bracht de sector 185 miljoen euro in het laatje, een stijging van 18 procent tegenover 2006.
Virgin wil ook elke dag 15 ton goederen uit Kenia wegvliegen en opent daarvoor een lokaal bureau van zijn cargoafdeling. De directeur van Virgin Atlantic Cargo, Jason Lloyd, verwacht dat de route ongeveer 1,5 miljoen euro extra winst zal opleveren.
De Keniaanse vice-president Moody Awori verklaarde zich op een gemeenschappelijke persconferentie met Branson een voorstander van meer concurrentie in het luchtverkeer. “We hebben onze eigen luchtvaartmaatschappij, maar zijn blij met de komst van Virgin. Sir Richard is een vriend van Kenia en deze vluchten zullen meer toeristen naar Kenia brengen. We geven de voorkeur aan investeringen boven giften”.
Awori herinnerde eraan dat Kenia een grote producent van snijbloemen is. Elk jaar wordt 75.000 ton snijbloemen naar Europa verscheept “We willen onze bloemen graag in alle Europese supermarkten en huizen zien. Sir Branson gaat ons daarbij helpen.” Kenia exporteert verder ook thee, koffie, fruit en groenten.
In antwoord op een vraag of de vluchten gaan bijdragen tot het broeikaseffect, antwoordde Branson dat zijn firma in de volgende tien jaar 2,2 miljard euro wil investeren in de ontwikkeling van schonere vliegtuigbrandstof. In april kondigde Virgin aan dat het binnen enkele jaren wil beginnen vliegen met een mengeling van 40 procent kerosine en 60 procent biobrandstof.
Een groot deel van de planten waaruit biobrandstof wordt gewonnen, kan volgens Branson in Afrika worden gekweekt, wat ertoe zou bijdragen om de armoede op het platteland te bestrijden. “We bewijzen Afrika geen dienst door hun goederen te verbannen van de Westerse markten”, zei Branson, “Het klimaat is één probleem, de extreme armoede in Afrika een ander.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.