Keramische bolletjes moeten CO2 tegenhouden

Braziliaanse wetenschappers ontwikkelen een techniek die het broeikasgas CO2 absorbeert voor het in de atmosfeer terechtkomt. Het geheim zit hem in keramische bolletjes.
De relatief goedkope techniek wordt ontwikkeld door een team van het departement chemie van de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG). Witte bolletjes met een diameter van een halve centimeter worden in fabrieksschoorstenen geïnstalleerd.
De bolletjes bestaan uit poreus keramisch materiaal, waarvan de samenstelling nog geheim wordt gehouden. Wanneer de bolletjes bij hoge temperatuur met het koolstofdioxide (CO2) in contact komen, ontstaat een chemisch reactie en absorberen ze het gas.
In tegenstelling tot bestaande technieken neemt het nieuwe procedé het CO2 op alvorens het in de atmosfeer terechtkomt, zegt Jadson Belchior, een van de uitvinders. “We voorkomen de uitstoot.”
Nu kunnen de bolletjes 40 procent van het broeikasgas absorberen. De onderzoekers willen dat naar minstens 60 procent brengen, zegt Geraldo Magela Lima, een van de andere uitvinders.

Herbruikbaar


De technologie zou men kunnen installeren in de metaalnijverheid, cementfabrieken en thermische elektriciteitscentrales, maar ook in kleinere installaties die op fossiele brandstof werken.
Wanneer de bolletjes verzadigd zijn, zijn ze herbruikbaar voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als grondstof voor de chemische, plastic en textielindustrie. “We hebben hier een dubbele milieufunctie”, zegt Magela Lima. “Andere technologieën hebben geen bestemming voor het koolstofdioxide, ze slaan het nauwelijks op.”
In een nieuw onderzoek gaat men nu na hoeveel bolletjes nodig zijn in elke industrietak en hoe men ze het best installeert. Experimenten geven aan dat 1 kilogram van het keramische materiaal tot 500 gram CO2 kan absorberen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift