Kerk blijft seksuele voorlichting tegenwerken

Filippino’s worden op steeds jongere leeftijd seksueel actief. Plannen voor seksuele voorlichting en geboortebeperking worden echter nog steeds tegengewerkt door conservatieve krachten in het land, vooral door de Rooms-katholieke Kerk.





Van de Filipijnse jongeren tussen 15 en 24 jaar oud is 23 procent seksueel actief, blijkt uit een vorig jaar verschenen rapport. In het rapport zijn gegevens verwerkt van een onderzoek naar jongeren en seksualiteit dat in 2002 werd gehouden. Dit onderzoek van de Universiteit van de Filipijnen werd ook in 1982 en 1994 gehouden. Uit die onderzoeken bleek dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren op de Filipijnen voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, 18 jaar is. In 2002 was die leeftijd iets gedaald naar 17,5. Het aantal jongeren dat al voor het vijftiende jaar seks heeft, steeg echter van minder dan 2 procent in 1994 naar 16 procent in 2002. Van de geënquêteerden zei 40 procent de eerste keer geen voorbehoedsmiddelen te hebben gebruikt.

Op de Filipijnen, waar de Rooms-katholieke Kerk een sterke invloed heeft, ligt seks bij jongeren gevoelig. Er is geen duidelijk overheidsbeleid, zegt Tomas Osias van de commissie die het bevolkingsonderzoek samen met de Commissie Bevolking en Ontwikkeling van de Verenigde Naties uitvoerde. Gezondheidscentra van de overheid verstrekken vrije zorg, maar ze zijn niet berekend op jongeren. Conservatieve groeperingen vinden dat het geven van seksuele voorlichting gelijk staat aan het promoten van vrije seks. Maar juist door jongeren informatie te onthouden, creëren we problemen.

Op de Filipijnen krijgt één op de drie vrouwen tussen 20 en 24 jaar haar eerste kind voordat ze 21 is. Deze zwangerschappen zorgen voor 30 procent van het totale aantal zwangerschappen op de Filipijnen (jaarlijks worden 1,7 miljoen baby’s geboren). Drie van de vier moeders die overlijden tijdens de bevalling, zijn jonger dan 21. Naar schatting is de helft van de 84 miljoen Filipino’s jonger dan 21.

Behalve dat Filippino’s op jongere leeftijd seks hebben, neemt ook roken, drank- en drugsgebruik toe. Ontwikkelingen die niet los van elkaar te zien zijn en elkaar versterken, volgens het rapport. Jongeren die roken, drinken en drugs gebruiken, hebben waarschijnlijk ook vaker seksueel contact, aldus het rapport.
De Rooms-katholieke Kerk promoot enkel periodieke onthouding en is tegen elke vorm van kunstmatige anticonceptie, dus ook tegen het gebruik van condooms. Dat zou alleen maar seks voor het huwelijk en buitenechtelijke seks aanmoedigen. Met 80 procent rooms-katholieken op een bevolking van 84 miljoen, is de kerk voor de overheid op de Filipijnen een factor waar in het beleid rekening mee gehouden wordt.

Volgens Osias maakt de overheid zich niet druk om de 23 procent (16 miljoen) jongeren tussen 15 en 24 die seksueel actief zijn. Er is nog altijd 77 procent niet seksueel actief, zegt hij. Ik heb zelf een tienerdochter en ik weet dat het moeilijk is om seksualiteit bespreekbaar te maken. Maar als je weet dat je kinderen seksueel actief zijn, dan kun je dat beter positief benaderen door ervoor zorgen dat het op een veilige en verantwoordelijke manier gebeurt.
Cecille Villa, directeur van de Stichting voor Opgroeiende Jeugd, denkt dat de toenemende invloed van de media, internet en ‘Hollywood’ ervoor zorgt dat jongeren openlijker over seks durven te praten. Jongeren gaan net als volwassenen relaties aan, maar hebben vaak een nog onvolwassen begrip van de gevolgen die hun behoeften en emoties kunnen hebben. Niet alle jongeren die met elkaar naar bed gaan zijn verliefd. En niet alle jongeren die verliefd zijn, gaan met elkaar naar bed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.