Kerken herademen na vertrek BJP

De christelijke gemeenschappen in India gooien zich weer voluit op het evangelische en sociale werk dat ze de voorbije zes jaar moesten terugschroeven onder het bewind van de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP). Enkele grote Kerken hebben de Communion of Churches of India (CCI) opgericht, een samenwerkingsverband dat onder meer wil opkomen voor de rechten en de veiligheid van de christelijke minderheid in India.“We hebben een balans opgemaakt van de situatie van minderheden en in het bijzonder van de christenen tijdens de laatste jaren, en we hebben de nieuwe regering garanties gevraagd dat die groepen niet meer op de korrel zullen worden genomen,” zegt B P Sugandhar van de Protestantse Kerk van Zuid-India (CSI), één van de belangrijkste gemeenschappen die de nieuwe christelijke alliantie ondersteunen.

James Terom van de Kerk van Noord-India (CNI), legt uit dat de leden van de CCI in heel India contact zullen opnemen met lokale en regionale besturen om afspraken te maken over het ontwikkelingswerk dat de christelijke gemeenschappen van plan zijn te ondernemen, en hoe de veiligheid van hun medewerkers daarbij kan worden verzekerd. De goed georganiseerde Indiase christenen zijn vooral actief in het onderwijs en hebben ook projecten lopen voor arme en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.

De zowat 25 miljoen christenen in India konden opgelucht ademhalen toen de verkiezingen van april en mei de Congrespartij weer aan de macht brachten in India. De partij van premier Manmohan Singh staat voor de strikte scheiding van religieuze aangelegenheden en staatszaken. Dat principe moet helpen de rust te bewaren in een land waar religieuze spanningen zwaar uit de hand kunnen lopen. De onafhankelijkheid van India in 1947 ging gepaard met grootschalige vijandelijkheden tussen hindoes, moslims en sikhs waarbij naar schatting twee miljoen doden vielen.

De BJP, de grootste partij uit de vorige regering, maakte een einde aan die religieuze pacificatie. De partij kwam aan de macht door in te spelen op de vooroordelen die bij veel hindoes leven over moslims, met meer dan 120 miljoen mensen de grootste religieuze minderheid in India. Ook de veel kleinere christelijke minderheid kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen van de BJP en extremistische hindoe-organisaties als de Vishwa Hindu Parishad (VHP) en het Wereldhindoeforum. Die organisaties stellen dat India voor de hindoes is, en dat religieuze minderheden geen aanspraak moeten maken op tegemoetkomingen of een aparte behandeling. Ze ergeren zich vooral aan het feit dat nogal wat arme hindoes uit de allerlaagste kasten overstappen naar het christendom. Volgens hen is dat het gevolg van illegale bekeringscampagnes.

De voorbije jaren werd een echte haatcampagne gevoerd tegen buitenlandse zendelingen. Verscheidene buitenlandse missionarissen werden het land uitgezet of konden hun verblijfsvergunning niet verlengen. In Gujarat gingen talrijke kerken in de vlammen op. In 1999 werd in Orissa de Australische zendeling Graham Stewart Staines samen met zijn twee zoons levend verbrand door een woedende menigte die werd aangevoerd door VHP-activisten. Vorig jaar nog stelde de VHP een lijst met 50 medewerkers van christelijke organisaties op die volgens de organisatie het land moesten worden uitgezet.

De CCI wil dat de nieuwe regering ervoor zorgt dat alle verantwoordelijken van de campagnes tegen christenen en andere minderheden voor de rechter komen en bestraft worden. Deelstaten als Gujarat, waar de politie op bevel van de BJP dossiers is beginnen aan te leggen over alle christelijke leiders en ontwikkelingsactivisten, moeten die praktijken laten varen.

Volgens Enos Das Pradhan, secretaris-generaal van de CNI, is er nog veel werk aan de winkel in deelstaten als Madhya Pradesh, waar de BJP nog aan het bewind is en waar christenen nog altijd angst moeten hebben voor de activisten van de VHP. In januari sloeg de vlam in de pan in het district Jhabua nadat het lichaam van een negenjarig slachtoffer van een verkrachting gevonden werd op het grondstuk van een katholieke school. Volgens mensenrechtenorganisaties sloegen de plaatselijke autoriteiten overhaast verscheidene medewerkers van de school in de boeien. Er werd weinig ondernomen tegen de bendes die daarop scholen, kerken en andere gebouwen van de katholieke gemeenschap in Jhabua aanvielen.

De CCI zegt gesteund te worden door minstens 10 van de 25 miljoen christenen in India. Sommige christelijke gemeenschappen doen niet mee. Daaronder bevindt zich de Syrische Malabarrite, een gemeenshap met 3 miljoen volgelingen uit de zuidelijke deelstaat Kerala. Kardinaal Mar Varkey Vithayathil, de geestelijke leider van de gemeenschap, steunde de BJP tijdens de verkiezingen. (PD)


Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift