Kerncentrale wordt attractie

Milieuverenigingen maken van een oude, inactieve kerncentrale op de Filipijnen een toeristische attractie die op een milieuvriendelijke manier geld opbrengt voor het land.

De Bataan Nuclear Power Plant (BNPP), zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Manilla, werd afgewerkt maar is nooit in gebruik genomen. Het Filipijnse Ministerie van Toerisme had laten weten dat ze de centrale wil omvormen tot toeristische attractie, en onder leiding van de internationale milieuorganisatie Greenpeace hebben lokale organisaties er meteen een rondleiding georganiseerd voor journalisten, natuurliefhebbers en sportlui.

“Greenpeace is erg blij met de beslissing om de BNPP eindelijk in iets praktisch bruikbaars om te toveren: een monument om mensen te herinneren aan de gevaren van kernenergie”, zegt Francis de la Cruz van de Greenpeace. “Het heeft echt geen zin om ze te proberen heropstarten als centrale, dat zal de Filipijnen alleen maar meer kosten. Niet enkel voor de opstart en het herstel, maar ook op het vlak van volksgezondheid, milieu, duurzame ontwikkeling en de voorbereiding op een potentiële ramp.”

Bezienswaardigheid

De eerste toeristen kunnen er onder meer de enorme reactor bezoeken waar het uranium opgeslagen zou worden. Volgnes Ding Fuellos, een van de deelnemers aan de eerste rondleiding, waren de bezoekers erg enthousiast omdat bezoekers normaal niet welkom zijn in een reactor. “Het was de eerste keer dat ik een uraniumvat en een nucleaire reactor zag”, zegt hij. “Dat kan ik nu vertellen aan mijn kinderen en kleinkinderen.”

“Na de tragedie in Fukushima kan dit een goede toeristische attractie worden voor alle Filipijnen, vooral voor middelbare scholen en ingenieursstudenten”.

Voorlopig zijn er nog maar weinig gidsen beschikbaar. De tour bestaat uit een presentatie rond kernenergie en een geleide wandeling van een klein uurtje. “We hebben gesprekken met touroperators die ecotours in Bataan willen organiseren”, zegt La Cruz. “We hopen dat grotere spelers met de nodige expertise en ervaring hier hun schouders onder willen zetten.” Vlakbij de centrale zijn onder meer een schildpaddenreservaat, natuurwandelingen en stranden.

De centrale, die 2,3 miljard dollar (1,59 miljard euro) heeft gekost, werd voltooid in 1984 maar bleek vlakbij een actieve breuklijn te liggen. De BNPP is niet de eerste kerncentrale die omgevormd wordt tot toeristische attractie. De kerncentrale van Kalkar in Duitsland werd al in 1995 omgevormd tot bezienswaardigheid. De site ontvangt zo’n 600.000 bezoekers per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift