Kernuitstap omzeild

Enkele kerncentrales zullen voor een beperkte tijd langer openblijven. Daarrond zouden de onderhandelaars in Hertoginnedal het eens zijn. Oranje-blauw gebruikt artikel 9 uit de wet van 31 januari 2003 over de geplande sluiting van de kerncentrales in ons land.
Artikel 9 van die wet laat toe om bestaande centrales open te houden als de stroomvoorziening van het land acuut in gevaar is. ‘Dat is op dit ogenblik zeker niet het geval’, zegt de Bond Beter Leefmilieu in een reactie op het compromis. ‘Er is bijgevolg geen reden nu al te beslissen de centrales langer open te houden.’
Formateur Yves Leterme zegt in zijn nota de kerncentrales langer te willen openhouden om de bevoorradingszekerheid te garanderen, elektriciteit betaalbaar te houden en voor een voldoende aandeel van CO2-neutrale energieproductie te kunnen zorgen. Het is nog niet duidelijk welke centrales dichtgaan en welke centrales nog mogen openblijven.

Politieke reacties


SP.A is niet te spreken over het principeakkoord, SP.A-ondervoorzitter Caroline Gennez zegt dat ‘de rechtse regering die in de steigers staat het grootkapitaal wil volgen en Electrabel een cadeau van vier miljard euro doet.’ Groen! wijst dan weer op de veiligheidsrisico’s en noemt de beslissing een ‘totaal fout signaal aan toekomstige investeerders’.
Spirit-voorzitter Geert Lambert vindt investeringen in hernieuwbare energie op lange termijn de enige verdedigbare keuze. ‘Als we binnen enkele jaren substantieel gebruik willen maken van hernieuwbare energie, moeten we vandaag beginnen met ernstige investeringen.’

Ecologische innovatie


Groene energiebronnen en milieutechnologieën zitten wereldwijd in de lift nu de klimaatverandering en de menselijke bijdrage daartoe vaststaan. Vlaanderen en bij uitbreiding België lieten de voorbije jaren heel wat kansen liggen op het vlak van ecologische innovatie. Dat treft niet alleen het klimaat, maar ook onze economische positie voor de toekomst. MO* maakte in april een balans van de verspeelde kansen en de beloftevolle onderzoeken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift