Kerry pleit voor nieuwe energiepolitiek

Kernenergie, energiezuinige technologie en meer olie-import uit niet-Arabische landen. Daarmee wil de Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry de Verenigde Staten onafhankelijk maken van olie uit het Midden-Oosten. Kerry ontvouwde zijn plannen gisteren (maandag) tijdens een toespraak in New Mexico.


Dat het land onafhankelijk moet worden van Arabische olie, vindt ook Kerry’s tegenstander, George W. Bush. Maar drie weken voor de verkiezingen beschuldigt Kerry Bush ervan dat hij niet genoeg in duurzame energie en andere alternatieven investeert. Democraat Kerry beloofde dat hij de VS binnen tien jaar onafhankelijk kan maken van Arabische olie.

Volgens Kerry is Amerika de afgelopen drie jaar onder Bush steeds afhankelijker geworden van buitenlandse olie. Dat zou de veiligheid in het land negatief beïnvloeden en bovendien de Amerikaanse burgers extra belasten. De hoge brandstofprijzen lijken voorlopig nog niet te gaan dalen. Benzine werd sinds 2001, het jaar dat Bush aantrad, 34 procent duurder in de VS. De kosten van het verwarmen van een gemiddeld huis stegen met gemiddeld 91 procent.

Om over tien jaar onafhankelijk te zijn van Arabische olie, wil Kerry meer investeren in kernenergie. Ook wil hij geld beschikbaar stellen voor het ontwikkelen van energiezuinige auto’s en het promoten daarvan. De presidentskandidaat zei op zoek te willen naar nieuwe aardgasbronnen en meer gebruik te willen maken van ‘schone kolen’. Als het aan Kerry ligt, moet 20 procent van de elektriciteit in Amerikaanse huishoudens in 2020 uit duurzame energiebronnen komen. De presidentskandidaat zei ook meer olie uit eigen land en niet-Arabische landen te willen halen.

Tijdens het tweede presidentiële verkiezingsdebat, afgelopen vrijdag, liet Bush weten dat ook hij streeft naar onafhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten. Bush zegt vier miljard dollar te willen besteden aan belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in milieubescherming en technisch onderzoek. Hij wil ook het elektriciteitsnet vernieuwen en nieuwe investeringen in transmissie.

Volgens Kerry leidt het plan van Bush echter tot een belastingverlaging van bijna vijftien miljard dollar voor zijn vrienden in de olie-industrie. Ook beschuldigde hij de regering van pogingen om oliebedrijven ontheffing te verlenen van de verplichtingen van de Clean Water Act. Die wet legt het lozen van schadelijke afvalstoffen aan banden.

Eind vorige maand wezen conservatieve en pro-Israëlische groeperingen in een open brief op te stoppen met de olie-import uit het Midden-Oosten. Tot de ondertekenaars van de brief horen onder andere het Institute of Global Security (IAGS), het Centre for Security Policy, het Hudson Institute en het Washington Institute for Near East Policy. De groeperingen, allemaal voorstanders van de oorlog in Irak en sympathisanten van de Israëlische Likudregering, vinden evenals Kerry dat het stimuleren van energiezuinige technologie noodzaak is. Daarmee kunnen we de oorlog tegen het terrorisme winnen en onze afhankelijkheid van de olie verminderen zonder dat we onze levensstijl hoeven aan te passen, zei James Woolsey, oud-directeur van de CIA, tijdens een bijeenkomst van de groeperingen.

Ook link pleit voor een nieuwe energiepolitiek. Volgens het Earth Policy Institute (EPI) moet het ontwikkelen van nieuwe technologieën daarin centraal staan. Hybride motortechnologie en geavanceerde windturbines zijn volgens het instituut de techieken van de toekomst. Als we ons autopark de komende tien jaar vervangen door auto’s met hybride motoren, zoals de Toyota Prius, dan kunnen we het benzineverbruik halveren, zegt Lester L. Brown, voorzitter van het EPI.

Sommige analisten betwijfelen echter of de Verenigde Staten op zo korte termijn onafhankelijk kunnen worden van buitenlandse olie. Zij voorspellen dat het olieverbruik in Amerika de komende twintig jaar met een derde zal stijgen en dat de vraag naar elektriciteit in diezelfde periode met 45 procent zal toenemen.

De VS tellen 294 miljoen inwoners. Het land importeert elke dag 2,5 miljoen vaten olie uit het Midden-Oosten. Toen Amerika in maart 2003 Irak binnenviel, volgens veel mensen vanwege de olie, werd voorspeld dat de olieprijs eind dit jaar 28 dollar per vat zou bedragen. Vorige week stegen de prijzen echter naar een recordhoogte van 53 dollar per vat. In Groot-Brittannië steeg de prijs naar 49,20 dollar. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.