Kerstboom verspert Argentijns-Uruguayaanse grens

Met een kerstal en een grote kerstboom midden op het wegdek blokkeren de inwoners van de Argentijnse grensplaats Gualeguaychú het verkeer van en naar Uruguay. Ze zweren dat vol te houden tot de buren beloven hun geplande papierfabriek ergens anders te bouwen. Uruguay vroeg het Internationaal Gerechtshof in Den Haag deze week maatregelen te nemen tegen de activisten
“We genieten er niet van, maar dit is voor ons de enige oplossing”, zegt een van de Argentijnse actievoerders. Hij heeft net een Argentijnse familie op terugreis uit Uruguay gezegd dat ze niet door de blokkade mogen rijden. “Als we de baan vrijmaken, is vanuit het Uruguayaanse standpunt de kwestie opgelost”, zegt een collega.

Al bijna een maand nu blokkeren de inwoners van Gualeguaychú, een dorp met 76.000 inwoners op 270 kilometer van Buenos Aires, het verkeer op de enige toegangsbaan tot de brug over de rivier Uruguay naar de Uruguayaanse stad Fray Bentos. Ze laten alleen voertuigen van de naburige boerderijen door, en ook Uruguayanen die hun voertuig achterlaten en te voet oversteken naar Argentinië om er goedkope kerstaankopen te doen.

Steen des aanstoots is de bouw van de papierfabriek vlakbij Fray Bentos en langs de rivier die de grens tussen beide landen vormt. De fabriek van het Finse bedrijf Metsa-Botnia zal een miljoen ton cellulose per jaar produceren. De inwoners van Gualeguaychú zijn bang dat de fabriek erg vervuilend zal zijn en vrezen voor de gevolgen voor het toerisme en de visvangst. Botnia beweert dat het een milieuvriendelijk bleekprocédé zal gebruiken, maar de Argentijnse overheid eist onafhankelijke studies en zegt dat het niet alle noodzakelijke informatie heeft ontvangen van Uruguay.

Op vraag van Gualeguaychú bracht Argentinië de zaak eerder dit jaar voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De Argentijnen protesteren meteen ook tegen de bouw van een tweede papierfabriek aan de rivier. Volgens een overeenkomst uit 1975 moeten beide landen alle beslissingen over de rivier Uruguay samen nemen.

Den Haag oordeelde op 19 juli van dit jaar dat Uruguay de bouw van de fabrieken niet hoefde stil te leggen in afwachting van de definitieve uitspraak. Maar die zal naar schatting nog twee of drie jaar op zich laten wachten, en Botnia wil de eerste fabriek in de tweede helft van volgend jaar opstarten. Maandag probeerde Uruguay de zaak om te keren door te eisen dat Den Haag optreedt tegen de actievoerders.

De Argentijnse actievoerders startten de blokkade nadat de Wereldbank op 21 november besliste Botnia een lening te geven om de papierfabriek te bouwen. De Uruguyaanse overheid beschermt de bouwwerf met militairen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.