Kerstcadeaus zonder conflictmineralen

Heel wat elektronicabedrijven verwerken mineralen waarvan de verkoop gewapende conflicten in Oost-Congo mee financiert. Op 14 december publiceerde het Amerikaanse Enough Project een rapport dat aantoont welke inspanningen bedrijven leveren om de verwerking van conflictmineralen uit te bannen. ‘Iets om rekening mee te houden tijdens het kerstshoppen’, zei Aaron Hall van Enough Project aan The Voice of America.

Gewapende groepen, zowel regeringstroepen als rebellen, controleren de Congelese mineralenhandel. Met de opbrengst van de verkoop van wolfraam, tin, tantalum of goud financieren die groepen hun militaire operaties. De exploitatie zelf van natuurlijke rijkdommen gaat ook vaak gepaard met massale mensenrechtenschendingen. Mensen leven al jarenlang met de voortdurende angst om vermoord, ontvoerd of verkracht te worden. Daarom zijn al meer dan een miljoen mensen uit Oost-Congo gevlucht.

Enough Project, een organisatie die ten strijde trekt tegen genocide en misdaden tegen de menselijkheid, roept de marktleiders onder de elektronicabedrijven al enkele jaren op om geen conflictmineralen meer te verwerken. Sinds 2008 is er volgens Enough Project al enige vooruitgang gemaakt. Toch blijkt uit het rapport dat bedrijven nog harder hun best moeten doen om conflictmineralen uit hun productieproces te weren. Enough Project nam tal van grote elektronicabedrijven onder de loep. Het ging onder meer na of die bedrijven weten wie hun grondstoffen levert, of hun leveranciers ‘propere’ mineralen verhandelen en of ze meewerken aan certificatiemechanismen.

Nintendo, Canon, Sharp en Panasonic doen niets om te vermijden dat ze conflictmineralen zouden verwerken, stelt het rapport.

Het rapport toont aan dat Nintendo, Canon, Sharp en Panasonic niets doen om te vermijden dat ze conflictmineralen zouden verwerken. Ook Toshiba en SanDisk doen het slecht. Apple behoort tot de middenmoot. Bedrijven die het iets beter doen, zijn HP, Intel en Motorola. Zonder daartoe verplicht te zijn maakte HP al in 2008 en 2009 zijn leveranciers bekend.

Meer transparantie

Gisteren, 15 december, heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) zich over nieuwe en concrete verplichtingen voor beursgenoteerde bedrijven gebogen. De verplichtingen kaderen binnen de Dodd-Frank wetgeving die de Verenigde Staten in juli 2010 hebben aangenomen. Die wetgeving moet het financiële landschap hervormen en consumenten beschermen tegen risico’s.

De nieuwe regels zullen een impact hebben op de handel in conflictmineralen. Volgens The Wall Street Journal zullen bedrijven immers moeten communiceren over hun betalingen aan buitenlandse overheden voor olie, gas of mineralen. ‘De plannen van de Verenigde Staten zullen het productieproces van bedrijven die mineralen verwerken transparanter maken. Dat zal consumenten ertoe dwingen keuzes te maken’, liet Darren Fenwick van Enough Project weten aan Reuters Africa.

Ook in Europa gaan er stemmen op om de aankoop van conflictmineralen door Europese bedrijven aan banden te leggen. Begin oktober heeft het Europees Parlement daarover een resolutie aangenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.