Keukentradities zonder grenzen

Op 5 november presenteert de Cultuurdienst van de stad Genk het Genker Kookboek, een receptenboek die de rijke eetcultuur van de Genkenaars in kaart brengt. Wie op zoek is naar oude Limburgse oerrecepten vangt echter bot. Het boek brengt in de eerste plaats 130 verhalen en authentieke recepten uit de kleurrijke keukens van de Genkenaars van vandaag.
De Genkse keuken weerspiegelt een microkosmos van culturen uit Italië, Griekenland, Turkije, Marokko, Polen, Tsjechië en Slovenië, het Verre en Nabije Oosten en Afrika. Naast recepten van de oer-Genkse melkmik beschrijft het Genker kookboek bijvoorbeeld Poolse bereidingen met paddestoelen die in Genkse bossen worden geplukt, een recept voor Italiaanse ricotta met rauwe melk, recepten met Turkse yoghurt…
‘Het is meer dan een kookboek, het draait ook om de verhalen en de verbanden tussen die verhalen’, zegt Gert Philippeth van de Cultuurdienst. ‘We waren op zoek naar wat mensen uit verschillende culturen delen, en de keuken is een prima voorbeeld. Zeker in een multiculturele stad als Genk is die keuken heel erg gevarieerd.’
Het boek zet de verhalen die de fusionkeuken mee vorm geven centraal, naast de recepten. Je leest er ook over tradities die worden voortgezet: van volkstuintjes over Oekraïens eierschilderen tot het gebruik van Turkse koolzaadjes. De cultuurdienst belooft familierecepten en keukenweetjes die nooit eerder werden prijsgegeven.
Het Genker Kookboek is vanaf 5 november te bestellen via www.uitingenk.be.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur