Khadafi eist Afrikaanse eenheid of stapt op

De Libische leider Muammar Khadafi roept de Afrikaanse Unie op tot eenheid. Khadafi dreigt anders uit de Unie te stappen. De Libische financiële steun aan Afrika staat daarbij op de helling.
Muammar Khadafi maakte het nieuws bekend voor hij naar de Afrikaanse top vertrok in Addis Abeba. De onderhandelingen over een Afrikaanse éénmaking moeten opschieten of Libië stapt uit de Unie. 
De Libische leider pleit al langer voor een Afrikaanse Unie naar het model van de Verenigde Staten. De meeste Afrikaanse leiders zijn daar echter niet voor te vinden. De Libische leider viseert vooral de Engelstalige lidstaten die zich naar zijn zeggen, uit koloniale belangen verzetten. Nigeria en Franstalig Afrika werken wel mee.
Khadafi ontkent dat een Afrikaans centraal bestuur enkel in zijn voordeel speelt. Een verenigd Afrika vergroot de overlevingskansen van alle lidstaten, beweert hij. Afrikaanse soevereiniteit, een sterke economie en een centraal leger spelen daarbij een grote rol.
Nieuwe partners
Khadafi is alvast op zoek gegaan naar alternatieve bondgenootschappen. Zuid-Europa is geïnteresseerd in een samenwerkingsverband. Libië zou zijn olie- en gasvoorraden uitwisselen voor moderne technologie. Tripoli is ook bereid om meer te investeren in de Arabische wereld. 
De terugtrekking van Libië zou ernstige financiële gevolgen kunnen hebben. Afrika kan jaarlijks op miljarden dollars aan Libische hulp rekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.