Kiezen de drie Pakistaanse vrouwen zelf voor islam?

Volgens de uitspraak van de rechter kozen de jonge vrouwen zelf voor een leven met hun moslimman en dus ook voor het achterlaten van hun families. Dit controversiële vonnis lokte felle reacties uit bij sommige hindoeleiders en vrouwenrechtenorganisaties.

  • flickr.com/Oxfam International Pakistaanse vrouwen flickr.com/Oxfam International

Woensdag besliste hoofdrechter Iftikhar Muhammad Chaudhry dat de drie vrouwen Rinkel Kumari, Dr Lata Kumari and Aasha Kumari ‘volwassen’ zijn en voldoende tijd en ruimte kregen om een eigen beslissing te maken. Het Hooggerechtshof zonderde hen de voorbije weken af van hun ouders en mannen, zodat ze ‘ongestoord tot een besluit konden komen’, aldus Chaudhry. Hij benadrukte dat ze ongeacht hun keuze politiebescherming kregen en dat niemand hen kon schaden.

De uitspraak stootte echter op veel ongeloof en verzet, omdat verschillende getuigenissen die de dames aflegden over hun bekering tegenstrijdig bevonden werden. Bovendien legden ze deze verklaringen niet af in een open rechtbank, maar deden dat in een apart kamertje. Dit wekte het vermoeden dat de vrouwen onder druk gezet werden en dus niet vrijuit mochten spreken.

Bekering tot islam

Almaar meer hindoevrouwen bekeren zich tot de islam in Pakistan, ook al betekent dat het verlaten van hun (hindoe)familie. Sommigen doen dit uit eigen wil, anderen worden gedwongen door hun man. De rapporten hierover zijn enorm uiteenlopend.

Het betreft vaak jonge (tiener)meisjes uit arme families. Zij komen een rijkere jongeman tegen, al dan niet uit een machtige familie die hen een luxeleven belooft na hun huwelijk. Het meisje gaat hierop in en wordt snel daarna meegenomen door haar man en zijn achterban, gedwongen zich te bekeren en er wordt haar verboden haar familie nog te zien.

Dergelijke verhalen zijn de Pakistaanse hindoes niet vreemd. Zo ging het ook met de negentienjarige Rinkel, die volgens haar vader, Nand Lal, plots uit huis verdween eind februari. ‘Ze werd gedrogeerd en ontvoerd door gewapende mannen, daarna bekeerd, uitgehuwelijkt en een nieuwe islamitische naam gegeven.’ Het contact tussen familie en dochter werd verbroken. Tot dusver de getuigenis van Rinkels familie.

Naast dergelijke onrustwekkende verklaringen, wordt een ander fenomeen waargenomen, namelijk dat van welgestelde en onderwezen Pakistani vrouwen die zich uit vrije wil bekeren tot de islam. ‘Het conservatieve aspect van de religieuze praktijken spreekt hen aan’, aldus Maha Jehangir, ex-lid van al-Huda, een organisatie voor vorming en spirituele groei van jonge moslims.

Vrouwenrechten in Pakistan

De omstreden manier waarop vele jonge vrouwen bekeerd worden tot de islam, zorgt vooral bij vrouwenrechtenorganisaties voor verzet. Rechtenactiviste Farzana Bari is verbaasd dat de drie vrouwen uit eigen wil bekeerd zouden zijn. ‘We kennen allemaal het fenomeen van de gedwongen bekeringen van jonge vrouwen in de landelijke gebieden’, stelt ze. ‘Dat is geen geheim’.

De toepassing van vrouwenrechten in Pakistan is erg dubbelzinnig. Vorig jaar nog werd er een nieuwe wet tegen gedwongen huwelijken en bekeringen ondertekend, maar de werkelijke naleving ervan laat, zoals uit het voorval met de drie vrouwen blijkt, nog te wensen over.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.