Kinderen dagen VS voor rechter om klimaatbeleid

De Amerikaanse regering krijgt niet alleen in het buitenland met scherpe kritiek af te rekenen voor haar treuzelende klimaatbeleid. In de VS zelf hebben kinderen de meest Amerikaanse manier gevonden om te protesteren: ze dagen de overheid voor de rechtbank.

De kinderen hebben tien rechtszaken aangespannen: een tegen de federale regering, de overige negen tegen Amerikaanse staten zoals Texas en Iowa. Zo willen ze de overheid verplichten om actie te ondernemen.

Nachtmerries

“De Texaanse overheid slaagt er niet in om haar verantwoordelijkheid op te nemen door mijn toekomst te beschermen en iets te doen aan de klimaatverandering”, zegt de vijftienjarige Eamon Umphress, een van de jongeren. “Mijn generatie zal het hardst getroffen worden, maar in plaats van iets te doen, stelt Texas de winst op korte termijn van bedrijven boven een leefbare planeet voor mij en toekomstige generaties.”

“Ik heb nachtmerries over de schade die de mensen toebrengen aan de planeet”, zegt de dertienjarige Glori Dei Filippone, die de staat Iowa voor de rechtbank daagde. “Ik doe mee aan deze juridische actie om mijn regering te overtuigen dringend actie te ondernemen.”

Trustfonds

De rechtszaken zijn gebaseerd op een juridische theorie van Mary Wood, hoogleraar recht aan de Universiteit van Oregon. De theorie gaat ervanuit dat alle overheden de natuurlijke rijkdommen voor hun burgers beheren en dus verantwoordelijk zijn om die te beschermen voor volgende generaties. Ze vergelijkt het met de verantwoordelijkheid van ouders om het geld in de trustfondsen van hun kinderen te beheren. Als de ouders dat geld verkwanselen, kan het kind ze daarvoor aanklagen.

De meeste processen tegen afzonderlijke staten lopen een grote kans om geseponeerd te worden. Maar de federale zaak maakt waarschijnlijk meer kans. Een rechter in Washington DC is bereid de argumenten van de klagende partij te horen. Een eerste hoorzitting was gepland op 15 december, maar die is verdaagd naar een later, nog onbekend tijdstip.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift