Kinderen in Gaza tekenen om oorlog te vergeten

Ondanks de talloze oorlogstrauma’s dromen kinderen in Gaza van geluk en een normaal leven. Door de gruwelijke taferelen in hun hoofd op papier te zetten, kunnen ze hun verdriet verwerken.

De negenjarige Islam Mqa’t leeft in Al Zarqa, een van de armste en meest verwaarloosde buurten van Gaza-stad. Ze heeft het oorlogsgeweld tijdens het Israëlische offensief in december 2009, waarbij 1400 Palestijnen omkwamen, van dichtbij meegemaakt. “Ik word bang als ik straaljagers hoor. Dan denk ik dat de Israëli’s ons opnieuw zullen bombarderen en dat ik opnieuw dode mensen in de straten zal zien”, vertelt Islam. 

Postkaarten

Net als duizenden andere kinderen in de enclave toont Islam zich weerbaar en durft ze dromen van een betere toekomst. “Ik wil dokter worden zodat ik andere mensen kan helpen. In mijn hoofd zie ik een vredevol Gaza waar kinderen spelen en studeren. Ik zie een dierentuin, mooie parken en filmzalen.”

Haar dromen heeft ze nu getekend. Samen met andere kinderen neemt Islam deel aan een tentoonstelling van hulporganisatie Oxfam. De tien beste tekeningen worden als postkaarten gedrukt en verstuurd naar kinderen en politici elders in de wereld.

De tekening van Islam straalt hoop uit, maar vele anderen tekenen “dode lichamen, soldaten, vliegtuigen en bloed”, verklaart Karl Schembri van Oxfam. Ze weerspiegelen de posttraumatische stress waar vele kinderen in Gaza mee kampen.

Felle kleuren

“Meer dan 82 procent van de kinderen tekent de oorlog. 56 procent gebruikt ook woorden bij hun tekeningen om hun boodschap over te brengen”, ontdekte dokter Jameel Tahrawi van de Islamitische Universiteit in Gaza. Hij deed onderzoek bij 445 kinderen in het noorden van Gaza.

Volgens Tahrawi kan kunsttherapie helpen om bruggen te slaan naar een betere toekomst. Hoewel de afbeeldingen vaak gruwelijk zijn, kunnen ze kinderen over hun verdriet heen helpen. “Ik was verrast door de felle en vrolijke kleuren die sommige kinderen gebruikten. Ik had veel meer zwart en bruin verwacht. Maar de regenboog aan kleuren bewijst hun veerkracht.”

“Als ze dezelfde kansen krijgen als andere kinderen kunnen ze de tragische geschiedenis van Gaza verwerken. Helaas hebben we onvoldoende mensen in Gaza met een opleiding kunsttherapie”, besluit Tahrawi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.