‘Kinderen hebben recht op werk’

Scholen in ontwikkelingslanden moeten radicaal hervormen, zodat kinderen werk en school kunnen combineren, vindt Aimé Bada, een kinderrechtenactivist uit Senegal. Verrassend genoeg krijgt hij bijval van vele andere deelnemers op een internationale conferentie over ontwikkeling in Helsinki.


Kinderarbeid is een noodzakelijk kwaad, want zonder het inkomen van kinderen zouden hun families in de armste landen ter wereld nog slechter af zijn, zegt Bada. De Senegalees weet waarover hij spreekt. Hij verdiende zijn hele jeugd door geld om rekeningen te betalen - hij moest wel. Intussen is hij een pleitbezorgers geworden voor kinderrechten, en daartoe rekent hij het recht op werk.

Daarbij moeten kinderen dan wel inspraakrecht krijgen in de werkomstandigheden en beschermd worden van misbruik, zowel bij gezinnen waar ze werken als in bedrijven, vindt de activist.

Kinderarbeid veroordelen is dom en onproductief, vindt ook Päivi Mattila, een socioloog aan de universiteit van Hesinki die veel onderzoek heeft gedaan naar kinderarbeid in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. De Internationale Arbeidsorganisatie heeft standaarden vastgelegd om kinderarbeid te voorkomen en de Verenigde Naties keurden lang geleden de Conventie voor de Rechten van het Kind goed. Maar kinderen in India, de Filipijnen, Brazilië en Senegal werken nog steeds.”

Boda en Mattila nemen deel aan de workshop over kinderarbeid van de afsluitende conferentie van het zogenaamde Helsinkiproces, een dialoog tussen Noord en Zuid over nieuwe aanpakken voor wereldproblemen die de Finse en Tanzaniaanse regeringen in december 2002 samen opstartten.

De meeste deelnemers oordeelden dat onderwijs de beste remedie is tegen kinderarbeid. “Voor arme kinderen in ontwikkelingslanden worden scholen pas een alternatief als ze een opleiding bieden die nuttig is in het echte leven. Je moet er dingen leren als automechaniek, elektronica en houtbewerking”, zegt Matilla. Rajae Msefer Berrada van Unicef-Marokko was het daar volmondig mee eens. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.