Kinderen meer dan ooit doelwit in conflicten

VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF maakt vandaag in een nieuw rapport de balans op van de gevolgen van gewapende conflicten voor kinderen. Kinderen blijken meer dan ooit het doelwit te zijn in conflicten. Tientallen conflicten in de wereld beroven kinderen nog altijd van een onbezorgde jeugd.
Soldaten vallen scholen aan en ontvoeren kinderen om mee te vechten als soldaat, te werken of om als seksslaaf te dienen. In tijden van oorlog zijn vooral kinderen kwetsbaar omdat hun ouders, de eerste verdedigingslinie tegen de buitenwereld, vaak zelf het slachtoffer worden van geweld.
‘Kinderen worden tijdens conflicten in toenemende mate bedreigd’, zegt Ann Veneman, directeur van UNICEF. ‘Ze zijn niet langer meer het slachtoffer doordat ze zich toevallig in de vuurlinies bevonden. Steeds vaker wordt er gericht geweld tegen hen gebruikt, of zijn ze het slachtoffer van misbruik en uitbuiting. Tientallen gewapende groeperingen beschouwen burgers als prooien.’

Juridische structuur


Er zijn weliswaar vorderingen gemaakt in het beschermen van kinderen tegen oorlogsmisdaden, maar dat volstaat nog niet. De internationale gemeenschap moet maatregelen nemen om het misbruik van kinderen in gewapende conflicten te stoppen.
‘De internationale gemeenschap heeft hard gewerkt aan de ontwikkeling van een solide juridische structuur’, zegt Radhika Coomaraswamy, die het rapport schreef, ‘maar er moet meer worden gedaan om de naleving ervan te bewerkstellingen, straffeloosheid tegen te gaan en al het geweld tegen kinderen aan te pakken.’
 
In België voert UNICEF een pleidooi tegen de inzet van kindsoldaten. UNICEF België is stichtend lid van De Belgische Coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten - een netwerk van Belgische niet-gouvernementele organisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift