Kinderen riskeren hun leven voor smokkel

Aan de grens tussen Bangladesh en India wordt veel gesmokkeld door kinderen. Vaak worden ze opgepakt en dan fysiek of seksueel misbruikt door de Indiase grenstroepen.

Aan weerskanten van de grens tussen India en Bangladesh beginnen kinderen te smokkelen om aan de armoede te ontsnappen. Ze smokkelen alles, van vee tot fruit, drugs of chocolade. Maar volgens Tariqul Islam van de lokale werkgroep Rights Jessore is dit spel niet zonder gevaren. “Veel kinderen worden fysiek of seksueel misbruikt door de grenswachten, en de vrouwen die betrokken zijn bij de smokkel verlenen seksuele diensten aan de grenswachten om niet vervolgd te worden.”

De praktijken van de Indiase grenswachten zijn al vaak aangeklaagd door mensenrechtenorganisaties. In december publiceerde de Amerikaanse ngo Human Rights Watch een rapport van 81 pagina’s waarin ontelbare gevallen van willekeurig gebruik van geweld, willekeurige opsluiting, marteling en zelfs moord werden beschreven. Een erg klein deel van de gevallen werd achteraf onderzocht, maar geen enkele dader werd gestraft.

Schending van de kinderrechten

De autoriteiten in Bangladesh beweren op de hoogte te zijn van het probleem. “Maar onze middelen zijn te beperkt om er iets aan te kunnen doen”, zegt Mohammad Nurul Amin, districtscommissaris van Jessore. “We helpen de families door hen wat geld en boeken toe te steken zodat ze de kinderen naar school kunnen laten gaan”, voegt hij eraan toe.

Aan de Indiase kant van de grens klinkt hetzelfde verhaal: volgens inspecteur-generaal Ashkok Kumar van de Indiase grenswacht worden kinderen ook door hen aangespoord om terug naar school te gaan. “We hebben op elke grenspost zelfs contact met een lokale school, waar we de kinderen naartoe brengen”, vertelt Kumar.

Hij beweert niets af te weten van mishandelingen. Maar een anonieme Indiase grenswacht bevestigt het verhaal. Volgens hem moeten de regeringen van India en Bangladesh iets ondernemen om de schendingen van de kinderrechten te doen ophouden.

Grenswachten en smokkelaars

“Maar de machthebbers hebben geen aandacht voor het probleem”, aldus de anonieme bron. “Als ze echt willen dat de smokkel ophoudt, dan moeten ze de grenzen openmaken. Het systeem is hiervoor verantwoordelijk.”

In 2000 werd de schaal van de smokkel berekend: de illegale handel tussen India en Bangladesh is goed voor niet minder dan 3,5 miljard euro terwijl de legale handel slechts 2 miljard euro bedraagt.

Volgens lokale bewoners spelen de grenswachten van beide landen onder één hoedje met de smokkelaars. Mensenrechtenactivisten beweren dat de grens op ontelbare plekken voorzien is van een “ghat”, een poort waar de smokkel plaatsvindt. Elk “ghat” heeft een eigenaar die toeziet op wat er verhandeld wordt. En deze eigenaars zouden volgens mensenrechtenactivisten invloedrijke connecties hebben met machthebbers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.