Kinderen vaak seksueel misbruikt op eilanden Stille Zuidzee

Op Fiji, Kiribati, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Vanuatu worden kinderen in een “alarmerende graad” seksueel misbruikt en uitgebuit, zegt een VN-rapport. Het rapport meldt ook misbruik door toeristen en buitenlandse werkkrachten. Een vooraanstaande rechter van het Hooggerechtshof op Fiji wijt het misbruik deels aan gaten in de wetgeving.
Het UNDP-rapport getiteld ‘Child Sexual Abuse and Commercial Eploitation of Children in the Pacific’ baseert zich op studies die het uitvoerde tussen oktober 2004 en juni 2005. De conclusie is dat in al deze landen kinderen seksueel worden misbruikt door familieleden en buren, en dat tot op zekere hoogte ook kinderprostitutie, sekstoerisme en kinderhandel voorkomen, net als kindhuwelijken.

“Het gemak waarmee we over een dergelijk korte periode dit bewijs vonden is een alarmerend teken, zegt de organisatie. Alle onderzochte eilanden toonden hetzelfde verontrustende patroon van misbruik. Ondanks de wijde verspreiding, blijft het probleem in het gebied van de Stille Zuidzee grotendeels verborgen vanwege de “cultuur van stilzwijgen”, zegt het hoofd van het VN-kantoor voor de regio, Herve Berger. “Er is reden te geloven dat andere landen die nog niet werden onderzocht gelijksoortige patronen zullen vertonen”, zegt Berger.

Rechter Nazhat Shameem van het Hooggerechtshof op Figji zegt dat de regio geen gelijke voet heeft gehouden met de rest van de wereld op vlak van wetgeving tegen seksueel misbruik van kinderen. Ook zij noemt dit “een reëel probleem” in de regio.

“De perceptie is dat de straffen voor kindmisbruikers zwak zijn”, zegt ze. “De maximumstraf geeft niet altijd de werkelijke straf weer. Kinderpornografie bestaat niet voor de wet en de commerciële seksuele uitbuiting van kinderen evenmin.”

Misbruik door toeristen en buitenlandse werkkrachten is een dreigend probleem, omdat wetten voor sekstoerisme ten opzichte van kinderen in de regio gaten vertonen en omdat het publiek zich weinig bewust is van de problematiek, zegt ook het vrouwencrisiscentrum op Fiji. Het VN-rapport stelt dat de regio aantrekkelijker wordt voor pedofiele sekstoeristen omdat Azië - hun voormalige jachtterrein - harder optreedt. Armoede, de lage status van vrouwen en kinderen, het gebrek aan opleidings- en werkmogelijkheden maken de zaak erger, volgens het rapport.

De coördinator van het crisiscentrum, Shamima Ali, houdt haar hart vast voor Fiji, omdat kinderen en vrouwen tijdens crisissen nog kwetsbaarder worden. Fiji onderging vorige maand zijn vierde staatsgreep in twintig jaar. Ali weet nog hoe de economische crisis die op de vorige coup in 2000 volgde, veel vrouwen in de prostitutie dwong. Ali heeft het ook over de vele kinderen die door de moeilijke economische situatie niet langer naar school gaan en op de straat rondhangen. “Ze werden erg kwetsbaar en er werd jacht op hen gemaakt door volwassenen, bijvoorbeeld door taxichauffeurs en pooiers”, zeg ze.

Het VN-rapport geeft een hele reeks casestudies. Een ervan verwijst naar een netwerk van jonge prostituees die met mobiele telefoons werken vanuit een motel op Suva, met de motelreceptionist als pooier.

Op de Salomonseilanden is er een getuigenis van een jongen die seks met buitenlandse zeevaarders heeft voor twee à drie dollar. “Het is erg pijnlijk, maar ik heb het geld nodig voor eten”, zei het kind tegen de interviewers.

Een ander voorbeeld op de Salomonseilanden beschrijft hoe een vader zijn kind naar vissers roeit om seks te ruilen voor vis die hij op de markt kan verkopen. Kinderen op Kiribati vertelden vergelijkbare toestanden.

Op Papoea-Nieuw-Guinea adopteerde een man uit Sepik zijn nichtje nadat zijn broer overleed, en dwong haar geld te gaan verdienen op straat. Uiteindelijk verkocht hij het meisje aan een man die haar tot zijn derde echtgenote maakte en haar geregeld sloeg.

Een lijstje met andere gegevens is minstens even schokkend. Het medisch personeel van het Port Moresby Hospital behandelt dagelijks één tot twee kinderen die verkracht werden. Statistieken van de politie op Fiji tonen dat bij 33 van de 35 gerapporteerde gevallen van seksueel misbruik bij kinderen, dit werd begaan door een als betrouwbaar beschouwd familielid. Op de Salomonseilanden komen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) voor bij kinderen van amper één tot drie jaar oud.

Het rapport zegt nog dat de werkelijke omvang van het probleem nog veel groter kan zijn, omdat vele zaken nooit worden gemeld. Ook rechter Shameem is daarvan overtuigd. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.