Kinderprostitutie neemt toe op Filipijnen

De crisis doet de kinderprostitutie toenemen op Mindanao, een van de grote eilandengroepen van de Filipijnen. Dat zeggen organisaties die met de jonge slachtoffers werken.
Anne (haar naam is veranderd) is amper veertien en zit sinds vorig jaar in het beroep. Ze werd samen met haar even jonge vriendin Sarah gerekruteerd door een oudere vrouw uit haar buurt. Of ze geen zin hadden 200 peso’s (3 euro) per dag te verdienen door te helpen bij barbecues in de stad? Voor Anne was dat veel geld. Ze leefde sinds haar geboorte bij haar grootouders; haar moeder was amper veertien toen ze Ann kreeg. Niemand van de familie heeft vast werk.
Anne en Sarah belandden in een bar in Santo Tomas, een plaatsje waar veel arbeiders van banenplantages en bewakers van een grote gevangenis hun vrije tijd doorbrengen. In hun bar werken er nog meer jonge meisjes, net als in een bar een beetje verderop.
De frêle Anne is gelukkig niet helemaal hulpeloos overgeleverd aan haar gespierde klanten. Ze is lid van Lawig Bubai, een organisatie uit de stad Davao die het opneemt voor prostituees. Lawig Bubai leert vrouwen en meisjes onder meer “overlevingstechnieken” aan - ze kunnen een klant een condoom omdoen zonder dat die daar iets van merkt. Ze horen ook waar ze nog op moeten letten om niet besmet te raken met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Steeds jonger


Belen Antoque, de voorzitster van Lawig Bubai, zegt dat haar organisatie er dit jaar zeker dertig nieuwe leden heeft bij gekregen. Van hen zijn er 27 jonger dan achttien. “In alle leeftijdsgroepen komen er prostituees bij, zelfs bij de kinderen”, zegt Antoque. Lawig Bubai verenigt nu 630 vrouwen en meisjes, en daarvan is tien procent nog niet volwassen.
Volgens Antoque zijn de pooiers actiever dan vroeger, en komen er in de stad, een belangrijke toeristische trekpleister, ook steeds meer plaatsen waar klanten een meisje kunnen oppikken.
Ook Talikala, een andere organisatie die met prostituees op Mindanao werkt, heeft het over een alarmerende toename van het aantal jonge prostituees in Davao. Volgens Jeanette Ampog, de directeur van Talikala, worden de meisjes ook steeds jonger.
 
Veel arme gezinnen in Davao en in de rest van Mindanao weten niet meer van welk hout pijlen maken. Ze eten nog maar een of twee keer per dag. Als de nood aan de man komt, sturen ouders hun kinderen er vaak op uit om wat bij te verdienen. Meisjes worden zo een makkelijke prooi voor pooiers.
Lawig Bubai en Talikala proberen in Davao gegoede mensen te overtuigen de scholing van hun beschermelingen te financieren. Ze bieden ook beroepsopleidingen aan. Zo kunnen de meisjes uit de prostitutie stappen en ontsnappen ze op termijn misschien ook aan de armoede.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.