Kinshasa beeft voor Bemba

In Kinshasa groeit de vrees dat de voormalige vice-president Jean-Pierre Bemba met de steun van enkele buurlanden de oorlog zal verklaren aan de huidige regering van president Joseph Kabila. Dat schrijft het magazine East African.
Bemba’s rebellengroep werd ooit gesteund door buurland Uganda waarmee Congo de voorbije weken in een grensconflict verwikkeld raakte. Een medewerker van de Ugandese inlichtingendiensten bevestigde aan het weekblad East African dat de geruchten wijdverspreid zijn in de Congolese hoofdstad: “Ze denken dat Bemba zich in Ugandese hoofdstad Kampala bevindt en plannen maakt om de regering omver de werpen. Maar dat is absoluut niet waar.”
In de Congolese krant Le Palmares wordt dan weer geïnsinueerd dat Bemba contacten zou onderhouden met de dissidente generaal Laurent Nkunda en generaal Baramoto. Die laatste woont in België. Bemba zelf ontkent echter in een interview met BBC dat hij plannen heeft om een gewapende opstand te lanceren.
Eind maart kwam het tot een confrontatie tussen het regeringsleger en de troepen van Jean-Pierre Bemba, de verliezende presidentskandidaat. President Kabila eiste dat Bemba overging tot ontwapening, waarop vuurgevechten uitbraken. Zeker 200 mensen kwamen daarbij om het leven. Bemba leeft sinds 11 april in ballingschap in Portugal en ontkende in een interview met het magazine Jeune Afrique dat hij Kabila probeerde uit de weg te ruimen: “Ik deed het om chaos te vermijden”, zegt Bemba.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.