Kirchner beschuldigt industrielanden van dubbele standaarden

“De industrielanden hameren steeds maar op terugbetaling van de schulden die ontwikkelingslanden aan hen hebben. Maar zelf doen ze al het mogelijke om de afrekening van hun milieuschuld aan de ontwikkelingslanden uit te stellen of te ontlopen.” Met die woorden fulmineerde de Argentijnse president Néstor Kirchner tegen wat hij de dubbele standaarden van het Noorden noemt.

Kirchner deed zijn uitspraken bij de opening van de ministerbijeenkomst van de internationale klimaatconferentie in Buenos Aires. “Wij moeten die dubbele standaarden niet aanvaarden”, zo zei hij.

De president zei dat het de landen met de meeste economische macht zijn die in de eerste plaats klimaatverandering veroorzaken. Die landen komen hun verplichtingen niet na en leggen vaak een harteloze onverschilligheid aan de dag als het erop aankomt gevolgen te voorkomen “waaronder andere mensen en andere generaties zullen lijden”, zo vindt Kirchner.

Hij drukt erop dat klimaatverandering vooral de meest kwetsbare landen zal treffen, “die juist het minste hebben gedaan om de ramp te veroorzaken”. Het is volgens hem hoog tijd dat de angstige vragen van de ontwikkelingslanden niet langer in dovemansoren vallen en dat de industriewereld haar verantwoordelijkheid voor de ‘ecologische schuld’ in die landen opneemt. De industrielanden hebben bovendien ook nog eens de meeste middelen, zowel wat betreft kapitaal als technologie, en gaan ook niet gebukt onder torenhoge buitenlandse schulden.

Neem een wereldkaart die de gebieden met de meeste armoede en financiële schuld aangeeft en een andere van de gebieden met de hoogte concentratie aan biodiversiteit. Leg ze bovenop elkaar en de overlap zal duidelijk zijn, zei Kirchner. Hij ziet een vergelijkbare overlap tussen de regio’s van de grootste schudeisers en de landen die meer dan wie dan ook bijdragen aan de milieuverloedering die tot klimaatverandering leidt”.(ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.