'The Kite Runner' verboden in Afghanistan

Het Afghaanse ministerie van Cultuur heeft de import van de film ‘The Kite Runner’ verboden. De overheid vreest voor etnische conflicten.
The Kite Runner is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini, in het Nederlands vertaald als De Vliegeraar.
Latif Ahmadi, de directeur van de Afghaanse Film Organisatie (AFO), zei dat de theaterzalen in Afghanistan drie maanden geleden al officieel verwittigd werden dat ‘The Kite Runner’ niet vertoond mocht worden.  Hij verklaarde niet waarom de boodschap toen niet publiek gemaakt werd. Ook over de redenen achter het verbod op de film, blijf Ahmadi vaag: “Enkele scènes uit de film zullen emoties opwekken bij sommige bevolkingsgroepen.”

Roman mag blijven


‘The Kite Runner’ beschrijft de turbulente geschiedenis van Afghanistan sinds de laatste dagen van de monarchie tot op heden. De rode draad door het verhaal is de vriendschap tussen Hassan en Amir, die in hetzelfde huishouden opgroeien in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Toch leven de twee jongens in heel verschillende werelden: Hassans vader is de dienaar van het huis en lid van de Hazara minderheid, terwijl zijn meester, de vader van Amir, een welgestelde Pashtun is.
Er wordt al lange tijd gevreesd voor kwade reacties in Afghanistan over de verfilming van Hosseini’s boek. Vooral de scène waarin de twaalfjarige Hazarajongen Hassan door een oudere Pashtun verkracht wordt, is omstreden.
De roman van de Afghaanse-Amerikaanse auteur Khaled Hosseini, zal niet verboden worden in Afghanistan. Volgens Ahmadi kunnen de meeste Afghanen het boek toch niet lezen omdat het in het Engels geschreven is.

Auteurs ondergedoken


Naar eigen zeggen heeft Ahmadi ‘The Kite Runner’ zelf nog niet bekeken, maar werd de beslissing deels genomen doordat een Indiase filmproductie, ‘Kabul Express’, vorig jaar tot buitensporige reacties geleid heeft. Leden van de Hazara minderheidsgroep hadden sommige dialogen in de film als een belediging ervaren. “Deze keer wil de Afghaanse regering spanningen en problemen op voorhand vermijden”, aldus Ahmadi.
Eind november vertrokken de vier jonge acteurs uit ‘The Kite Runner’ naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze de komende jaren ondergedoken zullen leven. Door de verhoogde spanningen rond de film, was het niet meer veilig voor hen in Afghanistan.
‘The Kite Runner’ is een film van de Zwitserse regisseur Marc Forster. Op 13 februari 2008 verschijnt hij in de Belgische filmzalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.