Klacht tegen piraterij kan relaties met VS verzuren

De Chinese vice-premier Wu Yi heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd dat de verschillende klachten tegen China rond piraterij grote schade kunnen aanrichten aan de samenwerking tussen beide landen.
De Verenigde Staten hebben halfweg april aangekondigd klacht te zullen indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen piraterij van films, video’s, muziek en software in China. Ook rond de invoerbeperkingen die China oplegt aan Amerikaanse entertainmentproducten formuleerden de Verenigde Staten een klacht. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is China verantwoordelijk voor 60 procent van alle namaakgoederen.

“Het zal de bilaterale samenwerking over intellectuele eigendomsrechten ondermijnen en de markttoegang voor Amerikaanse entertainmentproducten vernietigen”, zei Wu Yi volgens de krant People’s Daily tijdens een samenkomst rond intellectuele eigendomsrechten in Beijing. “Het is de eerste keer dat een WTO-lid twee klachten tegelijkertijd formuleert tegen een ander lid en het zal een erg negatieve impact hebben”, waarschuwde Wu. China is sinds 2001 lid van de WTO.

Piraterij is schering en inslag in China. Het land kopieert illegaal cd’s, dvd’s en software, vijfentachtig procent van de huidige Chinese cd-productie zou namaak zijn. Om de piraterij een halt toe te roepen, besliste China vorig jaar om online piraterij van films, muziek en software te bestraffen met boetes tot elfduizend euro.

Wie 500 of meer illegale kopieën van software, muziek, films of televisieprogramma’s produceert, kan sinds verleden week vervolgd worden en riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar. Wu Yi kondigde tijdens de samenkomst in Beijing nog aan dat alle grote staatsbedrijven verplicht worden om legale software te gebruiken. “Buitenlandse en privé-bedrijven moeten ook legale software overwegen”, zei Yi.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur