Klacht tegen Willekeurige arrestaties na 9/11

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) heeft bij de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Staten een klacht ingediend tegen de willekeurige arrestaties van moslims na de aanslagen van 11 september. 478 Arabieren en moslims werden zonder aanklacht opgepakt, vastgehouden en uiteindelijk gedeporteerd. Velen van hen hebben verwanten in de Verenigde Staten.



Khurram Altaf uit Pakistan werd op die manier gescheiden van zijn negenjarige dochtertje Anza. Khurram werkte als manager in een transportbedrijf in New Jersey, tot hij in de zomer van 2002 zonder enige verklaring werd opgepakt en gedeporteerd naar Pakistan. Zijn vrouw Alia en twee in de VS geboren kinderen volgden, maar de negenjarige Anza bleef bij haar grootmoeder en oom in New York omdat ze een behandeling moest ondergaan voor doofheid. In een emotionele getuigenis voor journalisten in Genève verklaarde Khurram dat hij opnieuw zou proberen een visum voor de VS te krijgen, waar hij 18 jaar van zijn leven heeft doorgebracht.

Na de aanslagen op de WTC-torens en het Pentagon arresteerden Amerikaanse politiediensten 764 migranten afkomstig uit moslimlanden. 478 mensen werden op het land uitgezet, zonder dat ze werden aangeklaagd, een advocaat konden spreken of hun families waarschuwen. Een flagrante schending van de internationaal erkende procedurerechten, zo vindt advocaat Jamil Jaffer van ACLU.

De Amerikaanse regering verzette zich categorisch tegen elke vrijlating op borgtocht. Volgens het principe hold until cleared werden enkel personen vrijgelaten die gezuiverd waren van terroristische verdenkingen. De regering ging er met andere woorden van uit dat de verdachten schuldig waren tot ze het tegendeel had bewezen, aldus Jaffer.

Drie personen die in de aanklacht van ACLU worden genoemd, zitten intussen al twee jaar in een Amerikaanse gevangenis. Het gaat om de Egyptenaar Sadek Awaed, de Algerijn Benamar Benatta en de Pakistaan Anser Mehmood. De mensenrechtenorganisatie sluit niet uit dat er nog andere mensen in het geheim vastzitten. De regering weigert de namen bekend te maken van wie in de nasleep van 11 september werd opgepakt, zegt Jaffer, we weten niet wie werd gearresteerd en wie nog in de gevangenis zit.

In de aanklacht beschuldigt de organisatie de VS ervan willekeurig moslims te hebben geviseerd. Dat is in strijd met zowel de Amerikaanse grondwet als de internationale mensenrechten. De werkgroep Willekeurige Arrestaties van de VN-mensenrechtencommissie gaat over de zaak een rapport schrijven. Dat is niet bindend, maar dwingt het land in kwestie er meestal toe enige opheldering te verschaffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.