Kledingindustrie Mauritius overleeft opengooien markt

De kledingindustrie op Mauritius herstelt zich opvallend snel. Na de afschaffing van het Multivezelakkoord kreeg de sector een flinke dreun en analisten voorspelden het einde, maar nu blaakt iedereen van ambitie om de concurrentie met China aan te gaan.
Het Multivezelakkoord gaf bepaalde ontwikkelingslanden een voorkeursbehandeling op de Europese en Amerikaanse markt. Door de afschaffing van het akkoord raakten duizenden werknemers, vooral vrouwen, hun baan kwijt. Een aantal fabrieken in Mauritius moest de deuren sluiten.

Mauritius richt zich nu op nieuwe markten, waaronder Zuid-Afrika. Dat land wil per 1 januari 2007 een deel van de import uit China beperken. Mauritius gaat zich ook richten op markten in Kenia, Tanzania, Uganda, Mozambique, Ethiopië, Zambia en Madagascar. Enterprise Mauritius (EM), een overheidsorgaan, ziet Zuid-Afrika als een belangrijke markt voor T-shirts, truien en broeken. “We moeten eraan werken het eerste alternatief te worden voor China in deze markt”, aldus een functionaris van EM.

Mauritius laat zich ook in Azië niet onbetuigd. Het land heeft al een quotum zeker gesteld van een miljoen kledingstukken voor de Indiase markt. Die zullen geleverd worden onder voorwaarden die zijn vastgelegd in een preferentieel handelsakkoord met India. Mauritius onderhandelt momenteel ook met de Verenigde Staten en Pakistan.

Alles wijst erop dat het land de storm die de afschaffing van het Multivezelakkoord met zich meebracht, goed zal doorstaan. Er zijn inmiddels nieuwe fabrieken geopend en dit jaar werd al voor 60 miljoen dollar (48 miljoen euro) geïnvesteerd in de sector.

“Het is opmerkelijk hoe de sector zich herstelt”, concludeert minister van Commercie Rajesh Jeetah. “Ondernemers die vorig jaar wakker lagen door een gebrek aan orders, liggen nu wakker omdat ze de vraag niet aankunnen.”

De export bedroeg 942 miljoen dollar 2005, vergeleken met 1,03 miljard in 2004. In de eerste zes maanden van 2006 was dat 500 miljoen, wat een terugkeer naar het niveau van 2004 suggereert. In het derde kwartaal van dit jaar was de netto waarde van de export 23 procent hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De Mauritiaanse regering trok er 1,6 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) voor uit om de industrie overeind te houden. Met dat geld werden onder meer nieuwe marktsegmenten verkend om het exportniveau te verhogen. Ook werden fabrieken, markt- en productontwikkeling en logistiek opnieuw gestructureerd. Een van de laatste maatregelen is de oprichting van het Fashion and Design Institute, dat de sector moet helpen te groeien in de mode-industrie.

“De Europese en Amerikaanse consumenten zijn gewend aan lage prijzen van Chinese kleding”, zegt Ahmed Parker, plaatsvervangend voorzitter van de Mauritius Export Processing Zone Association. “Mauritius zal die trend moeten volgen en tegelijkertijd kwaliteitsproducten en goede service moeten leveren.”

De textielindustrie is een van de vier economische pilaren waarop het eiland rust, naast suiker, toerisme en financiële diensten. Diverse analisten voorspelden eerder dat de afschaffing van het Multivezelakkoord de textielindustrie op het eiland zou ruïneren. IPS MDG8 (JS/ADR)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift