Kleine eilanden vragen dringend bescherming tegen klimaatverandering

Mijn land is als een blik tonijn, er staat een houdbaarheidsdatum op. Er kon nog een grapje af bij Fathulla Jameel, de Buitenlandminister van de Maldiven. Maar voor de rest was het bittere ernst op de conferentie van kleine eilandstaten op het hoofdkwartier van de VN deze week in New York. Door het broeikaseffect dreigen de Maldiven net als andere eilandgroepen binnen 25 tot 30 jaar van de wereldkaart te verdwijnen.

Het is vijf voor twaalf voor de Small island developing states (SIDS) - een erg uiteenlopende groep van 42 landen die onder meer de Salomonseilanden, de Seychellen, Barbados en Cuba verenigt. Over 25 tot 30 jaar dreigen ze het gevecht tegen de stijgende zeespiegel te verliezen, aldus een rapport dat VN-baas Kofi Annan deze week presenteerde. De kleine eilanden ondervinden de effecten van de klimaatsverandering nu al aan den lijve. De opwarming van de aarde en de klimaatverandering, schrijft Annan, brengen voor de kleine eilanden op korte termijn extreme weerspatronen, afstervende koralen, kusterosie, een verstoring van de landbouw en een verhoogde kwetsbaarheid van ecosystemen met zich mee. De eilandjes zijn als het ware de jeukende eksterogen van een aarde die voor een sterke klimaatswissel staat.

De driedaagse vergadering die vrijdag in New York afliep was de generale repetitie van een VN-conferentie over het thema die gepland is voor eind augustus op Mauritius. Daar moeten donoren met geld over de brug komen om oplossingen te financieren. Die werden al in 1994 op papier gezet in het Actieprogramma van Barbados (Bpoa). Dat bevat maatregelen tegen de effecten van de klimaatverandering, maar ook tegen een reeks van andere problemen waar eilanden mee te maken hebben: de vervuiling van de zee, de aantasting van de biodiversiteit, en bovenal hun gebrek aan energiebronnen, transport, geld en mankracht.

Het plan bleef een dode letter bij gebrek aan centen. De sowieso al dalende stroom van ontwikkelingsgeld werd in de jaren negentig steeds meer afgeleid naar de brandhaarden van het wereldtoneel. De bilaterale ontwikkelingshulp naar de 42 SIDS-landen daalde van 2,3 miljoen dollar in 1994 naar 1,7 miljoen dollar in 2001. De meeste eilanden boerden de laatste jaren achteruit op economisch, sociaal en milieuvlak en kregen af te rekenen met nieuwe problemen, zoals aids en een toenemende reeks van cyclonen.

Anwarul Karim Chowdhury, vice-secretarisgeneraal van de VN, hoopt dat de internationale donoren de kleine eilandstaten eindelijk ontdekken. Soelaas kan er volgens Chowdhury enkel komen als er ontwikkelingsprojecten worden uitgewerkt met regionale draagwijdte en als nadien systematisch wordt nagegaan of de donoren hun beloftes houden.

Met meer ontwikkelingshulp alleen, doorstaan de kwetsbare eilanden de nakende storm niet. Ook de handel en het toerisme moeten meer kansen krijgen. De SIDS-landen maken deel uit van de Alliantie van Kleine Eilanden (AOSIS) - een organisatie die al jaren vraagt om een voorkeursbehandeling bij de Wereldhandelsorganisatie. De oprukkende liberalisering heeft de export van de eilanden gefnuikt. De WHO dringt bijvoorbeeld aan op de afbouw van de bescherming van suiker, koffie, kokos en bananen. We zullen enkel verder in de marge verdwijnen als er geen speciale provisie komt voor de SIDS in het internationale handelssysteem, waarschuwt AOSIS. (MM/JS)

***** +Small Island Developing States (http://www.un.org/smallislands2004/) +Maldives Government (http://www.presidencymaldives.gov.mv/v3/pages/body.phtml?ID=11&Table=Head2&PTID=4)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.