Klimaatstormen

Aan wetenschappelijke rapporten en politieke verklaringen geen tekort. Het noodzakelijke handelen om klimaatverandering tegen te gaan of op te vangen laat vaak te wensen over.
Dat stelde collega Alma De Walsche nog eens vast op een recente conferentie in Kopenhagen en daarover komt de gerenommeerde Indiase milieu-activiste Sunita Narain op 22 april de tweede MO*lezing geven in Antwerpen. Wat ook vaak ontbreekt, is het menselijke gezicht van deze problematiek. Daaraan verhelpt de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg in The last days of Shishmaref, een fotoboek met Nederlandstalig commentaar.
Het boek portretteert een dorp op een eiland voor de kust van Alaska dat stilaan ten onder gaat aan de opwarming van de aarde. Het verdwijnen van de permafrost onder de stad en het feit dat de Chukchi Zee veel minder lang bevroren is, zorgen ervoor dat grote stormen soms enkele meters land wegslaan. Alaska is de laatste dertig jaar gemiddeld vier graden warmer geworden, schrijft Lixenberg.
De 625 inwoners van Shishmaref –grotendeels Inupiat-eskimo’s– staan voor de keuze om te verhuizen of mee ten onder te gaan. En als ze verhuizen, is het nog zeer de vraag of hun levenswijze en gemeenschap het drama wel kunnen overleven. De economie van Shishmaref vat Lixenberg samen in het begrip subsistence, al mag dat niet begrepen worden als een geïsoleerd bestaan, want ook in Shishmaref willen jongeren iPods en Xboxes.
Het grootste deel van The last days wordt ingenomen door ingetogen portretten van dorp, inwoners en zee. Ook al doet de fotografe er alles aan om emotionaliteit te vermijden, toch ontstaat een gevoelsmatige band met de mensen die Al Gore ‘de eerste klimaatvluchtelingen’ noemde. De Chukchi Zee keert telkens terug als een soort refrein, een permanente aanwezigheid voor iedereen die in het bedreigde dorp woont. De zee is kalm, grijs, mooi of bevroren, maar altijd aantrekkelijk. Ook al zij de dreiging.
The last days of Shishmaref door Dana Lixenberg is uitgegeven door Paradox/episode Publishers. 206 blzn. ISBN 978 90 597 3111 0

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.