Klimaatverandering bedreigt aboriginals

De klimaatverandering zal de Australische Aboriginal gemeenschappen verder marginaliseren en ze van hun voorouderlijk land verjagen. Daarmee gaat ook hun cultuur en toegang tot waterbronnen verloren, waarschuwen vertegenwoordigers inheemse groepen.
“Nu kust- en eilandgemeenschappen te maken hebben met een stijgende zeespiegel en het binnenland warmer en droger wordt, loopt de inheemse bevolking een groter risico op marginalisering”, zegt Tom Calma van de Commissie Sociale Rechtvaardigheid van de Aboriginals en de eilanden van de Straat van Torres. Volgens hem dreigen de Aboriginals ook hun voorouderlijk land en natuurlijke rijkdommen kwijt te raken.
De inheemse bevolking leeft al duizenden jaren dicht bij de natuur, op een wijze die het milieu en de diversiteit beschermt.
Aboriginals maken met naar schatting 517.200 mensen slechts 2,5 procent van de totale bevolking uit, blijkt uit cijfers van het Australische Bureau voor de Statistiek uit 2006. “De wrede ironie is dat zij de kleinste ecologische voetafdruk hebben, maar er wordt van hen gevraagd de zwaarste last van de klimaatverandering te dragen”, zegt Calma.
De regering van de Australische premier Kevin Rudd heeft het Kyoto Protocol inzake Klimaatverandering getekend en beloofd de uitstoot van broeikasgassen voor 2025 met 25 procent te verminderen ten opzichte het niveau in 2000. Dit als de wereld overeenkomt om de CO2-concentratie te stabiliseren op 450 deeltjes per miljoen of minder in 2050.
De nieuwe rapporten dringen er bij de regering op aan om partnerschappen aan te gaan met inheemse Australiërs bij het bepalen van het klimaatbeleid. “De regering zou de aanbevelingen volledig moeten overnemen”, zegt Steven Ross van Murray Lower Darling Rivers Indigenous Nations (MLDRIN). “In de rapporten wordt gewezen het belang van het betrekken van de inheemse bevolking bij het klimaatbeleid als het gaat om beschikbaarheid van water en het opbouwen van een duurzame industrie. We moeten het beste uit de inheemse kennis en Westerse wetenschap combineren.”

Assimilatie


De inheemse waterrechten worden niet adequaat erkend door de Australische wet. Zo wordt bijvoorbeeld 90 procent van verbruikte water in het Murray Darlingbekken door de landbouw gebruikt. “Het rapport wijst erop dat er ook water nodig is voor plaatsen van cultureel of ecologisch belang, bijvoorbeeld voor geneeskrachtige planten en bush tucker (inheems voedsel)”, zegt Ross.
Ook zouden de inheemse landrechten beter beschermd moeten worden. In de Australische wet worden de rechten van Aboriginals en bewoners van de eilanden van de Straat van Torres erkend onder hun traditionele wetten en gewoonten. Het inheemse systeem is volgens Kevin Smith van Native Titles Services Limited in Queensland South echter aan hervorming toe omdat slecht toepasbaar en ingewikkeld is.
In februari hield premier Kevin Rudd zijn verkiezingsbelofte door een historisch en onvoorwaardelijk excuus aan te bieden aan inheemse Australiërs voor het kwaad dat in het verleden door de staat is aangericht. Hij richtte zich tot de ‘Gestolen Generaties’, doelend op de tienduizenden Aboriginal-kinderen die tussen 1900 en 1970 gedwongen uit hun gezinnen werden gehaald om te assimileren en zo een ‘beter leven’ te krijgen.
Australië heeft inmiddels ook de VN-Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Bevolkingsgroepen aangenomen. Het rapport waarschuwt echter dat het optimisme snel weer kan overwaaien en dat de huidige economische crisis moeilijkheden kan veroorzaken voor de Aboriginalgemeenschappen in afgelegen gebieden, waar slechte toegang is tot onderwijs en medische zorg. Veel Aboriginal-gemeenschappen hebben te maken met alcoholmisbruik, huiselijk geweld, chronische ziekten, werkloosheid, hoge zelfmoordcijfers en wetteloosheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.