Klimaatverandering bedreigt een derde van planten- en diersoorten tegen 2050

Door de opwarming van de aarde is tegen 2050 een derde van alle dier- en plantensoorten in hun voortbestaan bedreigd. Het grootste gevaar is het verlies aan geschikte leefgebieden. Tot die conclusie komt een internationaal team van wetenschappers in het tijdschrift Nature.






Voor sommige soorten zal er geen geschikte habitat meer zijn om te leven, anderen zijn niet in staat de gebieden te bereiken waar ze kunnen overleven, waarschuwen de onderzoekers. Aan het huidige tempo wordt de aarde warmer dan ooit tevoren.

Voor 15 tot 37 procent van 1103 onderzochte soorten is het einde nabij, aldus het rapport. De wetenschappers onderzochten gebieden in Australië, Zuid-Afrika en Brazilië, in totaal 20 procent van het aardoppervlak. Ze vertrekken daarbij van drie scenario’s: minimale, gemiddelde en maximale klimaatverandering. Vervolgens gaan ze na hoeveel van een bepaalde habitat verloren dreigt te gaan, en hoeveel die oppervlakte uitmaakt van het totale leefgebied van een dier- of plantensoort.

Een voorbeeld van een bedreigde diersoort bij maximale opwarming is de Boyd’s forest dragon (Hypsilurus boydii), een Australische hagedissoort. Negentig procent van zijn huidige tropische habitat dreigt onleefbaar te worden. De studie dringt dan ook aan op snelle maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen: Een snelle overschakeling op technologieën die minder schadelijk zijn kan 15 tot 20 procent van de soorten behoeden voor uitroeiing.

De onderzoekers geven toe dat met hun voorspellingen veel onbekende variabelen gemoeid zijn. Mogelijk verstrijken er tientallen jaren tussen het verdwijnen van een leefgebied en de soort, zo luidt het, De zwaarste impact op klimaatverandering volgt waarschijnlijk uit bedreigingen en factoren die we niet in onze berekeningen hebben betrokken.

De milieuorganisatie Friends of the Earth vindt de bevindingen niettemin angstaanjagend. Regeringen, bedrijven en individuen moeten dringend hun uitstoot van fossiele brandstoffen verminderen, zo stelde de organisatie in een reactie. Een bijzondere vermelding kreeg eens te meer de Amerikaanse president George Bush. De VS hebben als grootste vervuiler op aarde geweigerd het Kyoto-protocol te ondertekenen, het enige internationale verdrag dat iets onderneemt tegen klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.