Klimaatverandering bedreigt gezondheid gewassen

Overal ter wereld heeft de landbouw het zwaar te verduren door droogte, hittegolven en zware stormen. Maar onderzoekers vrezen dat de klimaatverandering ook andere risico’s met zich meebrengt, met name op het vlak van plagen en ziekten.

Het Climapestproject in Brazilië brengt 134 onderzoekers van 37 instituten bijeen om de mogelijke effecten van de klimaatverandering op de gezondheid van de gewassen in kaart te brengen en oplossingen voor te stellen.

“De klimaatverandering zal niet noodzakelijk in alle gevallen de ziektes verergeren”, zegt projectleider Raquel Ghini, agronoom en plantenpatholoog. Warmere temperaturen of hogere concentraties CO2 kunnen ook het woekeren van sommige micro-organismen tegengaan. “Maar het is belangrijk om klaar te zijn voor toekomstige scenario’s omdat oplossingen zoeken een tijdrovend proces is.”

Kleine problemen van vandaag kunnen uitgroeien tot grootschalig verlies van gewassen in de toekomstige scenario’s, zegt ze. Schimmels en virussen behoren tot de organismen die het snelste reageren op veranderingen in het klimaat, dankzij hun korte levenscycli en hun vermogen om zich snel te reproduceren.

Biologische methoden

Climapest ging van start in januari 2009 en kreeg een mandaat van vier jaar om 85 bekende problemen bij 16 gewassen te bestuderen, zoals koffie, sojabonen, bananen en appels. De wetenschappers onderzoeken hoe de stijgende temperatuur, hogere CO2-concentratie en ultraviolet-B stralen inwerken op ziektes, plagen en de intocht van uitheemse dier- en plantensoorten.

Daarbij wordt ook bekeken hoe die bedreigingen voor de landbouw zich geografisch verspreiden en in welke mate ze afhankelijk zijn van de seizoenen. Zo zullen er minder regio’s zijn in Brazilië waar de bananenteelt gehinderd wordt door de Zwarte Sigatokaziekte, een schimmel die de oogsten vernielt, omdat die een zekere vochtigheid nodig heeft.  

Andere plagen, zoals bepaalde rondwormen, zullen nog schadelijker worden voor de koffieteelt omdat ze zich sneller voortplanten bij hogere temperaturen.

Eind 2012 wil Climapest een aantal kaarten klaar hebben met de risico’s voor de verschillende planten, om de beleidsmakers te helpen bij hun beslissingen.

Op korte termijn worden de plagen het beste aangepakt met chemicaliën, denken de onderzoekers, omdat die het snelste beschikbaar zijn. Maar op langere termijn zullen biologische methoden nodig zijn, zegt Ghini.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift