Klimaatverandering doodt jonge pinguïns

In Argentinië sterven de laatste jaren opvallend meer pinguïnjongen, heeft biologe Dee Boersma vastgesteld. Ze wijt dat aan de klimaatverandering.

  • CC Adam Reeder Een jonge magelhaenpinguïn naast een volwassen exemplaar op een Argentijns strand. In sommige jaren is volgens een specialiste de klimaatverandering verantwoordelijk voor de helft van de dode pinguïnjongen. CC Adam Reeder

Wat Jane Goodall is voor de chimpansees, is Dee Boersma voor pinguïns. De biologe van de University of Washington trekt al 27 jaar naar het barre schiereiland Punta Tombo. Daar komen elk jaar 200.000 koppels magelhaenpinguïns hun nest maken. Het gaat om de grootste kolonie van deze soort ter wereld.

Pasgeboren pinguïns kunnen niet tegen overvloedige regen en hitte. Pas als ze veertig dagen oud zijn, wordt hun donzen vacht waterbestending. Normaal halen vier op de tien jongen het niet.

Meer storm, meer hitte

Maar door de klimaatverandering sterven er meer jongen dan vroeger. Het aantal zware stormen en hittedagen is toegenomen, vooral in de periode dat de pinguïns er broeden, zegt Boersma.

Bovendien komen de pinguïns later naar Punta Tombo, waardoor de broedperiode verkort.

In sommige jaren is de klimaatverandering verantwoordelijk voor de helft van de dode pinguïnjongen, zegt Boersma in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. De toekomst voor de soort ziet er niet goed uit, concludeert ze.

Keizerspinguïn

Twee jaar geleden luidden wetenschappers al de alarmbel over de keizerspinguïn, de grootste pinguïn ter wereld.

Ze voorspelden dat deze soort, die op Antarctica voorkomt, tegen 2100 met ruim 80 procent zal gedaald zijn als gevolg van de klimaatwijziging. Daar is het smeltende ijs het probleem.

Eén kolonie keizerspinguïns, op de Dioneilanden, is al helemaal verdwenen is. In de jaren 1970 waren er meer dan 150 paren, in 1999 was de kolonie al geslonken tot 20 twintig paren, en in 2009 was ze helemaal verdwenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.