Klimaatverandering kan Russisch drama worden

Hoewel arme landen het hardst getroffen worden door de klimaatverandering, blijven ook rijke landen in het noorden niet gespaard. Temperatuurstijgingen kunnen in Rusland een ware ravage aanrichten, waarschuwen het World Wide Fund for Nature (WWF) en Oxfam in een nieuw rapport.
De klimaatverandering is de grootste globale uitdaging voor de mensheid in de eenentwintigste eeuw, stelt het rapport Russia and neighbouring countries: Environmental, economic and social impacts of climate change van WWF en Oxfam, dat dinsdag werd voorgesteld in Moskou.
‘Het is duidelijk dat arme landen en gemeenschappen de grootste slachtoffers zullen worden van de klimaatverandering. Dat wil echter niet zeggen dat rijke en/of noordelijke landen kunnen doen alsof hun neus bloedt. Hun noordelijk klimaat of financiële middelen kunnen niet verhinderen dat orkanen, overstromingen, ziekten of gedwongen migratie ook hen treffen’, aldus het rapport.

Russische bodem smelt weg



Met name voor Rusland vormt de beschadiging van infrastructuur in het hoge noorden en grote delen van Siberië een belangrijke dreiging. Maar liefst zestig procent van het land ligt binnen de permafrostzone, een gebied waar de bodem permanent bevroren is. Door de klimaatverandering wordt de eens ondoordringbare bodem zacht en drassig en kan die gaan bewegen. Hierdoor zakken nu al wegen weg, storten gebouwen in en scheuren olieleidingen.

De enorme hoeveelheden methaan die opgeslagen liggen onder de ijslaag in de West-Siberische veenmoerassen, komen door het smelten van de permafrost vrij in de atmosfeer. Hierdoor versnelt de klimaatverandering zichzelf. Volgens Russisch onderzoek zou de broeikaswerking van de methaanemissies (omgerekend in CO2-equivalenten) uit West-Siberië nu al even hoog zijn als de uitstoot ten gevolge van het volledige energieverbruik in de Verenigde Staten.
Tot slot waarschuwt het rapport ook voor schade aan landbouw, het opdrogen van essentiële rivieren en de uitbraak van malaria in Rusland.

Hoog tijd voor actie


Ondanks de catastrofale vooruitzichten bleek deze week op de G8-top in Hokkaido nogmaals dat Rusland niet wakker ligt van de klimaatverandering. Alexander Pankin, lid van de Russische delegatie, verdedigde de belangen van het Kremlin in Japan: ‘Wij willen bijdragen tot emissiereductie, zolang dat niet bindend is.’

Het smelten van de Siberische permafrost treft uiteraard niet alleen Rusland. Ook de gevolgen van de Siberische dooi zullen wereldwijd voelbaar zijn.

WWF heeft goed en slecht nieuws: ‘Het goede nieuws is dat het nog steeds mogelijk is de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de energienoden van alle landen. Het slechte nieuws is dat de uitkomst afhankelijk is van het tijdstip waarop we zullen reageren. Het is cruciaal te starten binnen dit en vijf jaar’, aldus het rapport.

Het rapport Russia and neighbouring countries: Environmental, economic and social impacts of climate change van WWF en Oxfam vind je op www.wwf.ru/data/pub/climate/oxfam-eng-210x297.pdf

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.