Klimaatverandering maakt nieuwe terroristen

De opwarming van de aarde zal leiden tot meer werkloosheid, meer armoede en nieuwe migratiestromen. De ideale voedingsbodem voor een nieuwe lichting terroristen, zo schrijven elf gepensioneerde VS-militairen in een onderzoek van de non-profit onderzoeksorganisatie CNA Corporation.
“Klimaatverandering verhoogt de instabiliteit in de meest wispelturige regio’s”, klinkt het in het rapport, maar ook de meer stabiele regio’s, zoals de Verenigde Staten en Europa, worden bedreigd door het hoge aantal immigranten en klimaatvluchtelingen. “Hoe meer mensen uit het Midden-Oosten wegvluchten wegens de droogte, hoe groter de sociale en economische druk wordt op Europese landen.”
Admiraal Joseph Lopez denkt dat de klimaatverandering de oorlog tegen het terrorisme nog zal aanwakkeren. “Er komen grote veranderingen in de natuurlijke systemen van regio’s die al een vruchtbare voedingsbodem vormen voor extremisme”, zegt hij. “Meer armoede, meer gedwongen migratie en een hogere werkloosheid zijn de ideale voorwaarden om extremisme en terrorisme te doen rijpen.”
“Het is niet erg moeilijk om de link te maken tussen klimaatverandering en instabiliteit, of klimaatverandering en terrorisme”, bevestigt generaal Anthony Zinni. Hij zegt dat we vroeg of laat de rekening voorgeschoteld krijgen van de milieuvervuiling. “We zullen nu moeten betalen om de uitstoot van broeikasgassen in te perken, of we zullen later een militaire prijs moeten betalen. En dat laatste zal mensenlevens kosten.”
De elf militairen vinden dat de Verenigde Staten een grotere rol moeten spelen om de klimaatverandering af te remmen. “Mensen zeggen dat ze volledig overtuigd willen zijn. Ze willen de klimaatvoorspellingen met 100 procent zekerheid kennen. We weten al veel, maar veel is nog onduidelijk. Toch is de trend duidelijk genoeg”, zegt Generaal Gordon Sullivan. “Je moet aan de slag met onvolledige informatie, als je wacht tot je alles 100% zeker weet, is het te laat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.