Klimaatverandering maakt weerberichten nog belangrijker

Meer dan 2500 meteorologen en beleidsmakers uit 150 landen vergaderen deze week in Genève over initiatieven om de wereldbevolking beter voor te bereiden op de klimaatgrillen die haar te wachten staan. Vooral boeren in arme landen kunnen baat hebben bij betere weervoorspellingen en tijdige waarschuwingen voor nakende droogte, overstromingen of stormen.
De Wereldklimaatconferentie is een initiatief van de Wereld Meteorologische Organisatie. De WMO wil een mondiaal kader opzetten om de waarnemingen en het onderzoek met betrekking tot het klimaat te verbeteren en specifieke regio’s en beroepsgroepen meer informatie te bieden. Dat zou betere en meer gerichte weerberichten, langetermijnvoorspellingen en waarschuwingssystemen moeten opleveren, met name voor ontwikkelingslanden.

Tijdige waarschuwingen voor onweer


“In heel Afrika zijn er minder weerstations in gebruik dan in Zwitserland”, zegt Walter Fust van het Global Humanitarian Forum, een hulporganisatie uit Genève. Meer dan 70 procent van de Afrikanen werkt in de landbouw, en toegang tot betere weervoorspellingen is er dus cruciaal om de effecten van de klimaatverandering op te vangen, oordeelt Fust. “Het klimaat verandert, mensen kunnen niet langer vertrouwen op hun traditionele kennis”.
“Tot nu toe leveren we enkel sporadisch klimaatinformatie aan sectoren die er baat bij kunnen hebben”, zegt Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO. “Wat we nodig hebben is een formeel systeem waar alle mensen op kunnen bouwen om toegang te krijgen tot informatie die hun leven kan redden en hun bezit en economieën kan beschermen.”
Het mondiale kader dat de WMO wil creëren, zou arme landen helpen zich tijdig voor te bereiden op extreme weersituaties als hittegolven, zandstormen, cyclonen, droogte en overstromingen. Experts nemen aan dat die fenomenen zich meer zullen voordoen naarmate de wereld verder opwarmt.

Weerberichten voor iedereen


Het systeem kan ook meer armslag geven aan initiatieven als Weather Info for All, een project van het Global Humanitarian Forum om aan gsm-masten in Afrika geautomatiseerde weerstations te koppelen. Waarnemingen en voorspellingen kunnen via sms worden doorgestuurd aan plaatselijke boeren, die op die manier sneller weten dat er een storm aankomt of dat het gaat regenen.
Het project, waaraan bedrijven als Ericson, Zain en Google meewerken, werd in juni gelanceerd. Er zijn al 19 weerstations geïnstalleerd in de buurt van het Victoriameer. De bedoeling is in heel Afrika 5000 dergelijke stations te installeren.
De Wereldklimaatconferentie staat los van de cruciale klimaattop van eind dit jaar in Kopenhagen. De twee voorgaande klimaatconferenties die de WMO in 1979 en 1990 organiseerde, droegen wel bij tot de vorming van het VN-klimaatpanel dat de opwarming van de aarde internationaal op de agenda zette.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.